Murati iznosi detalje o zapošljavanju jednog člana socijalno ugroženih porodica

hekuran murati
FOTO: Ekonomia online

Izvor: Ekonomia online (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Kosovski ministar finansija, rada i transfera Hekuran Murati predstavio je novu šemu u okviru mera zapošljavanja građana. On je rekao da Vlada namerava da garantuje da svaka porodica ima najmanje jednog zaposlenog člana, prenosi Ekonomia online.

Na konferenciji za novinare u ponedeljak, ministar finansija je rekao da će država subvencionisati do 70 odsto plate, odnosno do 300 evra za šest meseci.

„Imamo i meru za zapošljavanje hranitelja. Mi smo kao Vlada nastojali da preduzmemo mere da pomognemo građanima. U parlament smo predali i zakon o minimalnoj zaradi i sporazum o reformi socijalne šeme. Podržaćemo preduzeća koja su zainteresovana da zaposle hranioce sa do 70 odsto njihove bruto plate. Objavićemo kriterijume i oni koji nisu zaposleni treba da obaveste zavod za zapošljavanje i pokažu za koje oblasti imaju veštine“, rekao je Murati.

On je dalje rekao da je glavni uslov za korišćenje ove šeme da osoba koja traži posao nema zaposlenog člana porodice.

„Moraju se registrovati u područnim kancelarijama i doneti kopiju lične karte vlasnika. Osobe koje traže posao moraju imati između 18 i 64 godine i ne smeju imati zaposlene članove porodice. Moraju poneti kopije lične karte, diplome i biografije. Svi oni mogu da postanu deo ove šeme i od danas se ostvaruje još jedno obećanje ove vlade a cilj je povećanje radnih mesta“, kazao je on.

Povezane vesti:

Kurti obećao subvencije do 300 evra – „da svaka porodica ima barem jednog zaposlenog“Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.