MUP uhapsio 8 osoba iz Preševa zbog malverzacija pri izgradnji dečjeg parka; Kosovski mediji: Uhapšeni proneverili donaciju Vlade Kosova

 presevo

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, uhapsili su osam osoba zbog postojanja osnova sumnje da su malverzacijama prilikom izvođenja radova u Dečjem parku u Preševu oštetili Koordinaciono telo za Preševo, Bujanovac i Medveđu za oko dva miliona dinara, saopštio je juče MUP Srbije. Kosovski mediji izveštavaju i da je novac za izgradnju pomenutog parka donirala vlada Ramuša Haradinaja, te da su deo uhapšenih saradnici predsednika opštine Preševo.

Zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja uhapšen je M. K. (1978), nadzorni organ CIP iz Beograda, dok su zbog sumnje da su počinili krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica uhapšeni D. M. (1984), odgovorno lice privrednog društva „Dim Enerdži“ DOO Pirot, P. P. (1970), odgovorno lice za izvođenje radova i A. B. (1977), odgovorno lice privrednog društva „Tobler skele“ DOO Preševo.

Policija je uhapsila i N. L. (1987) stvarnog vlasnika privrednog društva „B&L Planet“ iz Preševa, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica u pomaganju, kao i S. B. (1975), I. A. (1960) i P. M. (1987), članove komisije za javne nabavke opštine Preševo, koji se terete da su učinili krivično delo zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom.

Sumnja se da su M. K, D. M. i P. P. overili dokumenta kojima se potvrđuje da je deo radova za osvetljenje u Dečjem parku bio izveden, iako radovi nisu realizovani, uprkos tome što je Koordinaciono telo za Preševo, Bujanovac i Medveđu za taj posao isplatilo 1.512.110 dinara, navodi se u saopštenju.

Osumnjičeni S. B, I. A i P. M. se terete da su prošle godine sproveli javnu nabavku za izgradnju fontane u dečijem parku Preševo i izabrali za izvođače radova A. B. i N. L, iako su znali da je 2018. godine sprovedena javna nabavka za taj posao i zaključen ugovor sa izvođačem radova.

Kako se sumnja, A. B. i N. L. su za izvođenje prve faze radova na izgradnji fontane naplatili desetostruko veću cenu od cene iz projekta i prosečne tržišne cene, čime su oštetili Koordinaciono telo za Preševo, Bujanovac i Medveđu u iznosu oko 474.290 dinara.

Osumnjičeni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu, navodi MUP.

U vezi sa ovim slučajem, jutros je izveštavao i prištinski Klan Kosova. Oni navode, pozivajući se na izjavu Ragima Mustafe, lidera Albanske demokratske partije, da su petorica uhapšenih, saradnici predsednika opštine Preševo, Šćiprima Arifija (Shqiprim Arigi).

„Osam ih je uhapšeno – jedan je u kabinetu gradonačelnika i zamenik je predsednika njegove stranke. Dvojica su iz opštinske uprave. Drugi je šef budžeta i finansija,“ rekao je on za Klan Kosova.

Takođe je i otkrio da je za projekat izgradnje tog parka novac donirala i vlada Ramuša Haradinaja, i to iznos od 100.000 evra.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.