MSP Srbije demantovalo navode Pacolija o priznanju Unije Komora

MSP Srbije Ministarstvo spoljnih poslova
FOTO: MSP Srbije

Ministarstvo inostranih poslova i međunarodne saradnje Unije Komora obavestilo je ambasadu Srbije u Najrobiju da stav Unije Komora po pitanju nepriznavanja Kosova ostaje nepromenjen, oglasilo se danas ministarstvo spoljnih poslova (MSP) Srbije.

Obaveštenje stiže desetak dana nakon što je lider AKR, Bedžet Pacoli, saopštio da mu je MSP Unije Komora poslalo notu početkom februara meseca navodeći da ova zemlja i dalje priznaje Kosovo.

Međutim, kako je danas saopštilo ministarstvo predvođeno Nikolom Selakovićem, u dokumentu koji je dostavljen srpskoj ambasadi u Keniji navodi se da nota o ponovnom uspostavljanju diplomatskih veza sa Kosovom, i medijski navodi o tome nisu potekli iz tog Ministarstva i da bi „trebalo da bude tretirana kao da ne postoji“.

„Ministarstvo inostranih poslova i međunarodne saradnje Unije Komora izražava poštovanje Ambasadi Republike Srbije u Najrobiju i s pozivom na notu br. 071/2021 od 17. februara 2021. o informaciji koja se pojavila u inostranim medijima o navodnoj noti komorskog ministarstva inostranih poslova u vezi sa takozvanom državom Kosovo, ima čast da je obavesti da navodna nota ne potiče iz komorskog Ministarstva inostranih poslova i međunarodne saradnje i mora se smatrati ništavnim dokumentom“, ističe se u noti.

Nota - komorska ostrva unija komora ministarstvo spoljnih poslova srbije
FOTO: MSP Srbije

Za razliku od navoda srpskog MSP, nekadašnji kosovski ministar spoljnih poslova, Bedžet Pacoli svega nekoliko dana pre novih parlamentarnih izbora na Kosovu, objavio je na Fejsbuku pismo koje mu je navodno četvrtog februara ove godine uputio ministar spoljnih poslova Unije Komora, a koji mu je saopštio da ova zemlja i dalje priznaje Kosovo.

Poručio je i da je Srbija „parapolitičkom propagandom“ snažno pokušavala da utiče na ovu zemlju da povuče priznanje, ali i da do toga nije došlo.

Prema podacima kosovskog ministarstva spoljnih poslova, Unija Komora je priznala Kosovo 14. maja 2009. godine – nešto duže od godinu dana nakon samoproglašenja nezavisnosti.

Prema računici istog ministarstva, Kosovo je do sada priznalo 117. država, a poslednja na listi, nakon tri godine bez novih priznanja, je Izrael. Sa Izraelom je Kosovo uspostavilo diplomatske odnose početkom februara ove godine a na osnovu sporazuma koji je u Vašingtonu potpisao kosovski premijer, Avdulah Hoti.

Računica Beograda o broju priznanja Kosova je drugačija. Bez iznošenja tačnog broja, Srbija smatra da je Kosovo priznalo nešto ispod sto država a da je to ujedno posledica povlačenja priznanja čak 19 zemalja. Među njima su, prema zvaničnom Beogradu, i Unija Komora.

Nekadašnji ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić, saopštio je još 7. novembra 2018. godine da ga je vlada Komorskih ostrva obavestila da je povukla odluku o priznanju da bi omogućila Beogradu i Prištini da dođu do pravičnog, ravnopravnog i trajnog političkog rešenja pitanja statusa Kosova.

Priština je, sa druge strane, demantovala sve navode o povlačenju priznanja.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.