Brnabić juče sa Zaracinom, danas Vučić

Mandatarka za sastav srpske vlade Ana Brnabić razgovarala je u ponedeljak sa specijalnim predstavnikom Vlade Savezne Republike Nemačke za Zapadni Balkan Manuelom Zaracinom o situaciji u regionu i predstojećem samitu Berlinskog procesa, koji će biti održan u novembru ove godine, saopštila je Vlada Srbije. U saopštenju se navodi nekoliko opštih stavova, ne i konkrentih detalja u vezi sa Kosovom.

Brnabić je istakla da je saradnja u regionu strateško opredeljenje Srbije, te da Srbija pruža podršku Berlinskom procesu.

Podsetila je i na to da je Srbija snažno podržala ideju zajedničkog regionalnog tržišta u okviru procesa, koja se odnosi na slobodno kretanje ljudi, robe, usluga i kapitala, a za koje je usvojen i akcioni plan u novembru prošle godine.

Prema onom što tvrdi kabinet Brnabić, Zaracin je uspostavljanje zajedničkog tržišta označio kao trenutno najznačajniji projekat.

Zaracin je istakao nemačku podršku evropskim integracijama regiona, a a kao važne teme izdvojio klimatsku zaštitu i energetsku bezbednost regiona.

„Kada je u pitanju dijalog Beograda i Prištine, Brnabić je navela da se Beograd zalaže za nastavak razgovora pod okriljem Evropske unije, koji je i jedini mogući put za postizanje održivog dogovora i normalizaciju odnosa“, u jednoj se rečenici spominje kosovska tematika.

Zaracin se danas sastaje sa predsednikom Vučićem. Prema najavi iz predsedništva započinje u 08:15 časova, nakon čega će iz predsedništva medijima biti prosleđeno takođe saopštenje.

Zaracin nakon toga dolazi na Kosovo.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.