Mogerini u Prištini: Slavimo slobodu kretanja. Formiranje ZSO ne dovodi u pitanje integritet Kosova

Liberalizacija viza je veoma važan korak ka integraciji Kosova u EU. Slavimo slobodu kretanja. Najvažnije je da sporazumi budu sprovedeni kako treba na korist ljudi i u cilju jačanja institucija, države i veza u regionu. ZSO neće biti paralelna struktura vlasti i njenim formiranjem se "ne dovodi u pitanje teritorijalni integritet Kosova", ključne su poruke koje su se mogle čuti danas od visoke predstavnice EU za spoljnu politiku, Federike Mogerini u kosovskom parlamentu i na zajedničkoj konferenciji za štampu sa kosovskim premijerom Isom Mustafom i svojim kolegom – komesarom za migracije, unutrašnje poslove i državljanstvo, Dimitrisom Avramopoulosom, koji zajedno sa Mogerinijevom danas boravi na Kosovu. Evropska Komisija predložila je juče ukidanje dosadašnjeg viznog režima za kosovske građane.​

Na konferenciji za medije u Prištini, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku, Federika Mogerini, kazala je da "danas zajedno sa građanima Kosova, slavi slobodu kretanja".

"Napravili smo veliki, dugo isčekivani korak koji ima, ne samo praktične pozitivne posledice, već simbolično i političko značenje koje se može sažeti u jednu rečenicu koja glasi – Kosovo je Evropa. Kosovo ima evropsku perspektivu i bilo ko, ko poznaje geografiju i istoriju, više ne može da kaže da ova zemlja nije u srcu našeg kontinenta," rekla je Mogerini.

Takođe je istakla važnost nastavka dijaloga između Beograda i Prištine. Govoreći o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, ona je rekla da su postignuti brojni sporazumi, ali da sada treba dati "impuls njihovoj primeni na obe strane".

"Meni kao posredniku je najvažnije da sporazumi budu sprovedeni kako treba na korist ljudi i u cilju jačanja institucija, države i veza u regionu," rekla je Mogerini.Mogerini: ZSO neće biti paralelna struktura vlasti

Obraćajući se prethodno poslanicima u kosovskom parlamentu, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku, Federika Mogerini, dotakla se i pitanja Zajednice srpskih opština. Ona je rekla da ZSO neće biti paralelna struktura vlasti i da se njenim formiranjem "ne dovodi u pitanje teritorijalni integritet Kosova". Da je liberalizacija viza veoma važan korak za Kosovo, smatra i komesar za migracije, unutrašnje poslove i državljanstvo, Dimitris Avramopoulos. On je istakao da je pokrenuta kampanja protiv zloupotrebe bezviznog režima. 

Avramopoulos: "Da budem jasan. Samo kosovski pasoši su priznati."

Na pitanje novinarke RTK2 "šta će se dešavati sa građanima kojima je pasoš izdala Srbija, odnosno Kooordinaciona uprava kojima je i do sada bila potrebna viza", Dimitris Avramopoulos je odgovorio:

"Da budem jasan. Samo kosovski pasoši su priznati."

On je potom objasnio "još nešto veoma važno" – da biometrijski pasoši služe da bi se znao identitet putnika. Čak i kada istekne pasoš, zna se identitet putnika, rekao je ovaj evropski zvaničnik, ponavljajući potom – "dakle, samo kosovski pasoši su priznati". 

Podsetimo, i pasoši Kooordinacione uprave su takođe biometrijski pasoši.

 

"Ne treba da zaboravimo da je slobodno kretanje propraćeno sa nekoliko obaveza. Počećemo kampanju kako ne bismo zloupotrebili kretanje bez viza,“  istakao je Avramopoulos.

Kosovski premijer, Isa Mustafa, kazao je da je sa zvaničnicima EU, osim vizne liberalizacije, razgovarao i o "posvećenosti Kosova u borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma, ali i o jačanju dobrosusedskih odnosa".

"Budućnost Kosova je deo evropske budućnosti. Kosovo se zalaže za evropske vrednosti i mi Evropu vidimo kao svoju kuću. Što se tiče liberalizacije viza, mogu reći da je odluka Evropske komisije jedna velika zasluga zasnovana na ispunjenosti kriterijuma od strane Kosova i na spremnosti EU da oceni kako se ranije obavezala," rekao je Mustafa.

Nakon konferencije, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku, Federika Mogerini, i komesar za migracije, unutrašnje poslove i državljanstvo, Dimitris Avramopoulos, sastali su se sa predsednikom Kosova, Hašimom Tačijem.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.