Mogerini: Preostalo mnogo posla za ZSO i energetiku. Vučić: Samo ZSO nije dirnuta, sporazum o energetici nije postignut

Predsednik Evropskog saveta, Donald Tusk, boraviće u poseti Zapadnom Balkanu od 24. do 28. aprila. Preneće poruku regionu da je EU i dalje najveći partner i najveći investitor, preneli su prištinski mediji. Identičnu poruku prenela je juče Beogradu i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost, Federika Mogerini. Ona je boravila u Beogradu, gde je razgovarala i sa srpskim predsednikom, Aleksandrom Vučićem. 

Na zajedničkoj konferenciji za medije izlistala je podršku EU Srbiji, a sa srpskim predsednikom razgovarala je i o, kako je rekla, novoj fazi dijaloga "ka cilju postizanja pravno-obavezujućeg sporazuma za normalizaciju odnosa". 

Deo razgovora ticao se i sprovođenja postignutih sporazuma u dijalogu Beograda i Prištine, kazala je: 

"Dozvolite mi da posebno podcrtam ovde nešto što sam podcrtavala i ovde, i u Prištini, i Briselu, javno i na sastancima – potrebu za punim sprovođenjem svih postignutih sporazuma. Pet godina nakon što je Briselski sporazum postignut došlo je vreme da bude u potpunosti sproveden. To vidim kao najkredibilniju osnovu za novu fazu dijaloga. Preostalo je još mnogo posla, uključujući u vezi sa formiranjem Zajednice srpskih opština i sprovođenjem sporazuma o energetici."

Sa njom se nije složio srpski predsednik. Nastavio je u pesimističnom tonu kao i pre dva dana, kada je i saopštio da predstavnici Srba sa KiM-a neće, iako su ranije najavili – danas samostalno da formiraju ZSO.

"Siguran sam da nikada neće ispuniti svoje obaveze iz Briselskog sporazuma. Nikad im to nije ni bila namera – govorim o Albancima. I nisam saglasan sa gospođom Mogerini da ima još stvari koje nisu ispunjene iz Briselskog sporazuma," dodao je. 

Dogovor o energetici postignut je septembra 2013., da bi dve godine kasnije Beograd i Priština postigli dogovor o, kako Beograd navodi – "zaključcima EU posrednika o sprovođenju Sporazuma o energetici iz 2013. godine". Upravo je 2015. godine postignut i sporazum o ZSO, uz sporazume o mitrovičkom mostu, odnosno slobodi kretanja i telekomunikacijama. Tada je u postizanju dogovora učestvovao sam Vučić, a u svojstvu Premijera Srbije. 

Ističe da je ZSO jedini deo sporazuma koji nije sproveden, a da kada je reč o sporazumu o energetici:

"To nije dogovoreno Briselskim sporazumom, niti je on postignut, već je rečeno da će se o tome razgovarati i diskutovati. To je obaveza iz člana 13."

Izlistao je potom šta je sve beogradska strana sprovela u delo:

U pesimističnom tonu juče su govorili i politički predstavnici Srba koji su odustali od današnjeg ultimatuma, istovremeno čestitajući započeti rad na formiranju ZSO, koji je, kako oni kažu – pokrenula EU.  

Isticali su i – "Ako smo čekali ovih pet godina, sačekaćemo i tri i po meseca", dok je jedino odbornik SO Zvečan iz redova GI Za naš Zvečan, Dragiša Milović, naveo:

"Mi moramo da imamo ili danas, ili na nekoj od narednih zajedničkih sednica odgovor."

Ukazao je i na "postavljanje crvenih linija":

"Za pet godina, rezultat Briselskog sporazuma je integracija u kosovske institucije i dezintegracija, odnosno, gašenje srpskih institucija. Mora se podvući crvena linija ispod koje ne idemo. Ne možemo sve davati, možemo da krivimo Evropsku uniju, ali moramo da vidimo i za šta smo mi krivi."

"Učešće na opštinskim izborima, čak i parlamentarnim izborima u okviru kosovskog sistema, dva puta smo proveli u delo, stvaranje Regionalne policije na severu, civilne zaštite uklanjanje, pravni i pravosudni sistem – uključenje sudija i tužilaca." 

"Sve što je srpska strana trebalo da provede u delo, što je bilo mnogo teže od ZSO je provedeno u delo. Od prve do poslednje tačke," dodao je srpski predsednik. 

"ZSO nije dirnuta" – dodaje, ali:

"Mi smo uvek spremni za razgovore, nastavićemo da razgovaramo. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.