Mogerini pozvala lidere Zapadnog Balkana na neformalni sastanak

Federika Mogerini i Johanes Han

Strasti se još nisu smirile nakon što je kosovska skupština izglasala set zakona kojim se omogućava izmena mandata KBS, potez za koji nije obezbeđena, bar deklarativno, podrške svih zapadnih partnera, a iz EU stiže informacija da će visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost ugostiti lidere Zapadnog Balkana u Briselu 19. decembra.

Federika Mogerini će u Briselu 19. decembra na neformalnom sastanku ugostiti lidere Zapadnog Balkana, sastanku će prisustvovati i komesar za proširenje i politiku susedstva, Johanes Han.

Na sastanku će se diskutovati o trenutnoj situaciji u regionu, ali će se i osvrnuti na godinu za nama i oceniti prospekte u narednoj godini.

U 2018. je potvrđena jasna EU perspektiva zemalja Zapadnog Balkana objavljivanjem Strategije za proširenje i organizovanjem samita koji je po prvi put u 15 godina okupio sve predstavnike zemalja članica EU i partnere sa Zapadnog Balkana, podsećaju u saopštenju.

Sinoć je na konferenciji za štampu povodom najnovijeg zaoštravanja odnosa između Beograda i Prištine zbog proširenja mandata KBS, predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavo da će jedan od načina borbe protiv protivpravnih poteza „Kosova i njihovih sponzora “ biti i regionalno povezivanje. Najavio je da će učestvovati u svim regionalnim sastancima.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.