Mogerini: Korak od suštinskog značaja da se obezbedi pravni okvir za odgovor na ozbiljne optužbe iz izveštaja Saveta Evrope

Utorak, 04. avgust, 2015. 00:40 Mogerini: Korak od suštinskog značaja da se obezbedi pravni okvir za odgovor na ozbiljne optužbe iz izveštaja Saveta Evrope; "nezavisna i pravična suđenja u bliskoj budućnosti"

Posle zajedničke reakcije kancelarija EU na Kosovu, kao i ambasada zemalja članica EU, zajedno sa SAD-om, po usvajanju Zakona o specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu u Skupštini Kosova, oglasila se i visoka predstavnica Federika Mogerini.

"Usvajanje ustavnih amandmana i Zakona o specijalizovanim većima i specijalizovanom tužilaštvu u Skupštini Kosova je korak od suštinskog značaja za obezbeđivanje neophodnog pravnog okvira za odgovor na ozbiljne optužbe koje proizilaze iz Izveštaja Saveta Evrope, kao i obaveza navedenih u Razmeni pisama, koju je ratifikovala Skupština Kosova u 2014. Razumevajući da ovaj korak poslanika Skupštine Kosova nije bio lak, isti predstavlja znak odgovornosti i odlučnosti uspostavljanja istine i donošenja odluka u skladu sa evropskim putem Kosova," navodi Mogerini u pisanoj izjavi.

EU je posvećena obezbeđivanju podrške u ovom procesu i nastavku rada sa uključenim stranama, kako bi se okončao proces osnivanja "neophodnih pravnih mehanizama" da bi se "u bliskoj budućnosti" mogla održati "nezavisna i pravična suđenja".

00:15 EU i SAD pozdravile usvajanje ustavnih amandmana

Nešto pre ponoći, oglasile su se i kancelarije EU na Kosovu, ambasade zemalja EU u Prištini i SAD koje su su zajedničkoj pisanoj izjavi pozdravile večerašnju odluku kosovske skupštine.

"Ambasade/Kancelarije EU, Kancelarija specijalnog predstavnika EU / kancelarija EU i ambasada Sjedinjenih američkih država u Prištini pozdravljaju usvajanje ustavnog amandmana i zakona potrebnog za uspostavljanje specijalne komore i kancelarije specijalnogn tužioca. Ovo je bio važan korak na evroatlantskom putu Kosova. Sa ovom odlukom, Vlada Kosova i Skupština pokazale su svoju posvećenost vladavini prava i to da poštuju međunarodne sporazume. Specijalne komore su ključni instrumenti za postizanje pravde za navodne ratne za zločine počinjene tokom sukoba na Kosovu. Njihovo osnivanje će ojačati princip vladavine prava na Kosovu, i naše zemlje će nastaviti da podržavaju napore Kosova u ovoj oblasti. Suočavanjem sa svojom prošlošću i osiguravanjem pravde za žrtve, Kosovo može postići pomirenje i izgraditi bolju budućnost," navodi se u ovoj pisanoj izjavi.

Ponedeljak, 03. avgust 23:44 – Usvojen nacrti zakona za Specijalni sud i u drugom čitanju

U nastavku sednice, nešto pre ponoći, poslanici kosovske skupštine su usvojili nacrte zakona za Specijalni sud i u drugom čitanju.

Tako je Nacrt zakona o specijalnoj komori i Kancelariji specijalnog tužioca usvojen sa 66 glasova "za", 3 glasa protiv i jednim uzdržanim, a usvojen je i Nacrt zakona u drugom čitanju sa 62 glasova "za", 8 protiv i 2 uzdržana, preneo je Lajmi.net.

22:40 – U načelu usvojeni Nacrt zakona o pravnoj zaštiti i finansijskoj podršci potencijalnih optuženih pred Specijalnim sudom i Nacrt zakona o specijalnoj komori i Kancelariji specijalnog tužioca

Poslanici kosovske skupštine su upravo u načelu usvojili nacrt zakona koji predviđa finansijsku podršku potencijalnim okrivljenima pred budućim Specijalnim sudom, za koji poslanici Srpske, kako su najavili, nisu glasali. U načelu je usvojen i  Nacrt zakona o specijalnoj komori i Kancelariji specijalnog tužioca. Opozicija je bojkotovala nastavak sednice. 

Sa 61 glasova „za“, 10 protiv i 4 uzdržana, kosovska skupština je u načelu usvojila Nacrt zakona o pravnoj zaštiti i finansijskoj podršci potencijalnih optuženih pred Specijalnim sudom. 

Sa 73 glasova "za" i 1 protiv, kosovska skupština je u načelu usvojila Nacrt zakona o specijalnoj komori i Kancelariji specijalnog tužioca, saopšteno je iz kosovske skupštine. 

Opozicija je bojkotovala nastavak sednice, dok su poslanici Srpske prisustvovali sednici, ali, kako je ranije najavljeno, nisu glasali za usvajanje ovog nacrta zakona, jer je, kako je naveo jedan od poslanika "Srpske", Slavko Simić, ovaj zakon „loš po interese građane Kosova“, a da je Srpska stava da je bolje da se za primer uzme zakon „kao u drugim državama“ kojim se uređuje pomoć optuženima na drugačiji način.

"Poslanička grupa Srpska lista neće dati podršku ovom nacrtu zakona, jer je ovaj Nacrt zakona o finansijskoj podršci okrivljenima za ratne zločine, kojima se bude sudilo pred Specijalnim sudom – loš po interese građana Kosova, jer pruža političku i finansijsku pomoć sredstvima iz budžeta koji pune sve zajednice koje žive na Kosovu, odnosno taj budžet pune i oštećene strane,“ rekao je on i dodao:

„Mi smo stava da je bolje da se uzme primer kao u drugim državama, gde recimo u drugim državama u regionu ima zakona kojima se uređuje finansijska pomoć porodicama okrivljenih pred međunarodnim sudovima, ali u smislu plaćanja troškova karata i smeštaja kada porodice posećuju okrivljene u pritvoru. Ali, u ovom nacrtu zakona je praktično naročito data puna podrška okrivljenima u finansijskom smislu, što nije dobro i nije pravedno prema porodicama oštećenih koje žive na Kosovu.“

„Poslanici Srpske liste neće podržati ovo prvo razmatranje nacrta zakona i, takođe, nećemo podržati ni drugo razmatranje nacrta zakona ukoliko nacrt zakona ostane ovakav kakav jeste,“ objasnio je Simić pre nego što su poslanici i glasali za ovaj nacrt zakona.

U toku je pauza, nakon čega će se sednica nastaviti. 

20:20 – Nastavak sednice kosovske skupštine u 21 čas

Nakon pauze posle usvajanja ustavnih amandmana za Specijalni sud, te vanredne sednice Vlade na kojoj su usvojeni nacrti zakona za Specijalni sud, sednica skupštine se nastavlja u 21 čas, navodi Koha.  Sednica je zakazana kako bi poslanici usvojili i zakone koje je prethodno usvojila Vlada. 

Ovaj portal je nešto pre 20 časova izvestio i da su neki od poslanika već u skupštini, te da će zakoni biti usvojeni po hitnoj proceduri. 

19:20 – Vlada Kosova usvojila zakone potrebne za Specijalni sud

Kosovska vlada je odmah nakon što je završena sednica Skupštine, na kojoj su poslanici glasali za usvajanje amandmana potrebnih za formiranje Specijalnog suda, usvojila i zakone, koji će biti prosleđeni u proceduru po hitnom postupku, a koji su, takođe, potrebni za formiranje ovog suda. 

„Vlada je upravo usvojila Nacrt zakona o Specijalnoj komori i Kancelariji specijalnog tužioca i Nacrt zakona pravne zaštite i finansijske podrške potencijalnim optuženim licima u suđenjima specijalizovanog suda. Oba zakona će po hitnoj proceduri biti prosleđeni Skupštini," preneo je KosovaPress. 

Za zakon koji se, kako navodi ovaj portal, tiče troškova nije glasao samo zamenik kosovskog premijera, Branimir Stojanović. 

18:40 – Poslanici kosovske skupštine glasali za usvajanje ustavnih amandmana za formiranje Specijalnog suda; Tači: Genocid Srbije biće dokazan

Sa 82 glasova "za", 5 protiv i jednim uzdržanim, poslanici kosovske skupštine su glasali za usvajanje ustavnih amandmana koji će omogućiti formiranje Specijalnog suda za zločine koji su počinili pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova. Kosovski premijer spoljnih poslova Hašim Tači je ubrzo nakon glasanja, na svom Twitter nalogu poručio da je današnje glasanje bilo teško, ali neophodno, a da će "genocid Srbije biti dokazan". 

"Današnje glasanje je bilo teško, ali neophodno za formiranje kredibilnog mehanizma razdvajanja pravednosti našeg oslobađanja od krivičnih dela," napisao je Tači u jednoj od svojih objava i dodao: 

"Oni koji su hteli da koriste Specijalni sud kako bi bacili senku na našu slobodu i nezavisnost neće uspeti. To je obećanje. Genocid Srbije će biti dokazan."18:00 – Tači: Srbija počinila genocid na Kosovu, Rezolucija će proći

Tači je u svom dužem govoru, a pre glasanja za usvajanje ustavnih amandmana pred kosovskim poslanicima rekao i da je Srbija počinila genocid na Kosovu, ali i da će Rezolucija, koja danas nije ušla u dnevni red sednice – "proći".

„Zamenik premijera Kosova, Hašim Tači, obraćajući se poslanicima Skupštine pre glasanja za ustavne amandmane koji će otvoriti put za formiranje Specijalnog suda, na razne načine argumentovao kako bi se glasalo "da" za sud," navodi Koha i dodaje:

Između ostalog, on je govorio i o predloženoj Rezoluciji od strane opozicionih poslanika o srpskom genocidu na Kosovu, navodeći da je "Srbija počinila genocid na Kosovu.,"

"Rezolucija o genocidu Srbije na Kosovu će proći," rekao je Tači, prenosi Koha.

17:30 – Fljora Brovina "izdala" DPK

I dok se vodi rasprava o Specijalnom sudu, poslanici opozicije su sakupili potpise, kako bi pokušali ponovo da "Rezoluciju o genocidu Srbije na Kosovu" stave na dnevni red sednice, a Fljora Brovina iz Tačijeve stranke je i predala 40 potpisa poslanika predsedništvu skupštine. 

"Poslanica Demokratske partije Kosova, Fljora Brovina je podnela predsedniku Skupštine, Kadriju Veseljiju, 40 potpisa poslanika koji traže odobrenje Rezolucije Skupštine Republike Kosova u vezi sa zločinima počinjenim od strane Srbije tokom 1998-1999," prenosi Ljami.net. 

16:00 – Rasprava nastavljena: Hašim Tači i Kadri Veselji ukaljali rat OVK; glasanje za ustavne amandmane u 17.30

Nakon višečasovne rasprave o formiranju Specijalnog suda, a pozom i pauze, kosovski poslanici su nastavili sednicu, takođe uz raspravu. Smenjujući se za skupštinskom govornicom, poslanici opozicije nastavljaju da govore o razlozima zbog kojih ne bi trebalo da se glasa za ustavne amandmane potrebne za formiranje suda, dok su istovremeno Hašima Tačija i Kadrija Veseljija okarakterisali kao one koji su „ukaljali rat" Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), zajedno sa „barabama" iz tajne obaveštajne službe OVK (ŠIK), podsećajući na „ožiljke iz akcija“ kod poslanika Tačijeve PDK, dok su neka ubistva nazvali i „fer akcijama“. Glasanje za ustavne amandmane zakazano je za 17.30, prenose kosovski mediji. 

„Ako je neko ukaljao rat OVK, onda su to Hašim i Kadri, zajedno sa barabama iz ŠIK-a ovde u sali. Imate prljavštine, jer ste okupirali lokale i stanove nakon rata, a onda ste nastavili kasnije da okupirate Kosovo. Vi ste mala grupa beskrupuloznih i nije vas uznemiravao ni UNMIK, jer ste spasili sebe tajnim dogovorom," rekao je Fisnik Ismailji iz Samoopredeljenja, prenosi Zeri. 

"Poslanik ABK-a, Daut Haradinaj, podsetio je svoje kolege iz DPK-a na ožiljke, posebno one koji se ističu u nacionalnom doprinosu – slobodi Kosova," navodi Zeri i dodaje da je Haradinaj istovremeno podsetio Agima Čekua "da su mu oca ubili Srbi".

"Ako sud bude izglasan, danas je to, da tako kažem, njegova Ćuška," rekao je Haradinaj.

A poslanika Rafeta Ramu je podsetio na "povrede na telu koje je dobio u akciji kada je ubijen i Ljuan Haradinaj", te istakao da poslanica Bljerta Deljiju Kodra "sačuva svoje prezime, jer je to pridev koji ima veliki značaj za borbu za slobodu".

"Daut Haradinaj nije zaboravio da spomene ni trenutak kada je Fljora Brovina puštena iz zatvora i kako ju je dočekalo sedam miliona Albanaca," dodaje ovaj portal.

Kurti: "Zahir je s pravom ubio Ejupa Bajgoru"

Aljbin Kurti je ubistvo inspektora srpskog MUP-a, Ejupa Bajgore, koje je izvršio jedan od lidera OVK, Zahir Pajazit, „kvalifikovao kao fer akciju,“ navodi Gazeta Express.

"On je rekao da je ubistvo srpskog saradnika bio pravi potez jednog od lidera Oslobodilačke vojske Kosova i da istorijska istina mora da se kaže, a ne da joj se sudi," dodao je Epress.

11:20 – Kosovska skupština: "Rezolucija o genocidu Srbije na Kosovu" nije ušla u dnevni red; rasprava o Specijalnom sudu se nastavlja

"Rezolucija o genocidu Srbije na Kosovu" nije ušla u dnevni red današnje sednice kosovske skupštine, te poslanici o njoj neće ni glasati. Rasprava o Specijalnom sudu se nastavlja, a do sada su poslanici opozicije najčešće kao razlog za to da se ne glasa za formiranje suda navodili da je ponovno glasanje za njegovo formiranje – neustavno. Srpski poslanici se do sada nisu javili za reč. U nastavku pročitajte i šta je kosovska opozicija predložila u Rezoluciji. 

Nakon jednočasovne rasprave kosovskih poslanika "Rezolucija o genocidu Srbije na Kosovu", koju je kosovska opozicija predložila za usvajanje i na prošlonedeljnoj sednici Predsedništva kosovske skupštine, sa 55 glasova protiv, 42 glasova „za“ i 5 uzdržanih, ova Rezolucija nije ušla u dnevni red današnje sednice na kojoj se raspravlja o Specijalnom sudu. 

Rezoluciju su potpisali poslanici Samoopredeljenja, Alijanse za budućnost Kosova i Inicijative za Kosovo, ali i, kako prenosi KosovaPress, dva poslanika iz Demokratske partije Kosova – Nait Hasani i Rafet Rama.  

Lajmi.net je u međuvremenu i objavio Rezoluciju na albanskom, sa potpisima poslanika, koji možete pogledati OVDE.

Da ova Rezolucija bude uključena u današnji dnevni red sednice, predloženo je i na prošlonedeljnoj sednici Predsedništva kosovske Skupštine, ali ona ni tada nije dobila većinu glasova poslanika.  

Opozicija: Ponovno glasanje za ustavne amandmane neustavno

Raspravljajući o Specijalnom sudu, poslanici opozicije sve vreme tvrde da je ponovno glasanje za ustavne amandmane potrebne za formiranje Specijalnog suda neustavno, te da predsednik kosovskog parlamenta, Kadri Veselji, krši Ustav. 

Aljbuljena Hadžiju iz Samoopredeljenja je rekla da je prekršen integritet parlamenta i da su ustavni amandmani morali da budu poslati na "evaluaciju".

"Kako predsednik Skupštine nije poštovao ovu odredbu, pitam ga da li je svestan da krši Ustav?" upitala je ona, prenosi Zeri. 

I Fatmir Ljimaj izjavio je da bi amandmani za promenu ustava trebalo da se vrate Ustavnom sudu, jer je to ono što Ustav nalaže, a ne da amandmani "odmah budu prosleđeni skupštini".

"Kada je Parlament odbio da glasa za promene, proces se vratio na nulu. Bila je ustavna obaveza da se ponovo slede iste procedure," rekao je Ljimaj. 

Donika Kadaj-Bujupi iz Alijanse za budućnost Kosova je zatražila od predsednika Skupštine da ne krši "Ustav Republike Kosovo u ime poslanika."

"Nemate prava u naše ime da kršite ustav," rekla je ona, preneo je Zeri.

Grabovci: Glasanje za formiranje suda jedna od najtežih odluka

Šef parlamentarne grupe Kosova, Adem Grabovci, objasnio je tokom sednice, međutim, da je glasanje za Specijalni sud jedna od najtežih odluka, ali i da ustavni amandmani treba da budu izglasani.

"Iz tog razloga parlamentarna grupa PDK je imala uzastopne rasprave, detaljne konsultacije sa svima. Lokalnim i međunarodnim stručnjacima i faktorima. Nikada nismo pobegli od pravde iz straha. Mi se trudimo da dostignemo pravdu i uporni smo u ispunjavanju svih obećanja," rekao je Grabovci, prenosi Lajmi.net. 

"Dakle, poslednji put, posle prvog glasanja, a između ova dva zasedanja, naša parlamentarna grupa je obezbedila dodatna pojašnjenja i došli smo do zaključka da smo otvorili put za formiranje Specijalnog suda," rekao je on. Tekst rezolucije:

1. Vlada Republike Kosovo da preduzme sve neophodne mere za rešavanje zločina koje su počinili vojni državni aparati, državna policija i srpske paravojne jedinice nad albanskim narodom na Kosovu za period 1998-99

2. Vlada Republike Kosovo u roku od jednog (1) meseca od usvajanja ove Rezolucije da počne pripremne radnje za stvaranje državnog arhiva koji će sadržati sve zapise koji se odnose na zločine počinjene protiv naroda na Kosovu od strane srpske države tokom poslednjeg rata u našoj zemlji, koja će da obuhvata period iz 1. paragrafa ove Rezolucije

3. Državni arhiv iz paragrafa 2 ove Rezolucije treba da sadrži dokumentaciju svakog ubistva, masakra, prekršaja, maltretiranja, uništavanja imovine, kuća. Prikupljanje relevantnih dokaza za krađe u fabrikama i bilo koje pljačke srpskih oružanih formacija. Sve ove aktivnosti treba da budu završene u periodu od jedne (1) godine od usvajanja ove Rezolucije

4. Na osnovu arhiviranih klasifikovanih podataka u paragrafu 2 i 3 Rezolucije, Vlada Republike Kosovo treba da pripremi tužbu protiv države Srbije zbog odgovornosti za počinjeni genocid na Kosovu. Nosilac ove tužbe Republike Kosovo treba da budu nadležni organi u skladu sa Ustavom i zakonima na snazi

5. Tokom čitavog procesa ove inicijative u sekciji 4 ove Rezolucije, Vlada Republike Kosovo je dužna da do januara 2017. dostavi dokaze o tužbi protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde. Tužba takođe sadrži zahtev za isplatu štete izazvane agresijom koja je predmet ovog spora

6. Vlada Kosova treba da podnese izveštaj Skupštini Republike Kosovo u roku od četrdeset pet (45) dana nakon usvajanja ove Rezolucije

7. Ova Rezolucija stupa na snagu danom donošenja, a ista će biti objavljena u Službenom glasniku Republike Kosovo Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.