Pred glasanje za Specijalni sud: Svi koji budu glasali za formiranje biće "izdajnici naroda"

Za manje od sat vremena poslanici kosovske skupštine glasaće po drugi put za formiranje Specijalnog suda. Međutim, stav kosovske opozicije – Inicijative za budućnost Kosova, Alijansa za budućnost Kosova i pokret Samoopredeljenje, ostaje nepromenjen, a sem što, po sopstvenom priznanju, neće ni ovaj put glasati za formiranje suda, kao prvu tačku dnevnog reda današnje sednice predložiće usvajanje "Rezolucije genocida Srbije na Kosovu". A pored toga što su neki od poslanika kosovske vladajuće koalicije – Demokratska partija Kosova i Demokratska liga Kosova, najavili da ni ovaj put neće glasati za sud, "ratni veterani" iz Oslobodilačke vojske Kosova sve one koji budu glasali za formiranje suda nazivaju "izdajnicima naroda". 

Tri poslanika Tačijeve stranke najavilo da neće glasati za sud

Uprkos konsultacijama Tačija sa poslanicima svoje stranke, a za koje su kosovski mediji preneli da su bile preteće, to jest, da ukoliko poslanici ne budu glasali za Specijalni sud da će biti izbačeni iz stranke, te i sa glasačkog listića na mogućim prevremenim izborima, tri njegova poslanika je najavilo da ni danas neće glasati za Specijalni sud.

Pored Fljore Brovine iz Tačijeve PDK, iz iste stranke svoje "protiv" su najavili i Nait Hasani i Ganimete Musljiju.

"Tražim da članovi kosovske skupštine ne odobre Specijalni sud i da se treba dati šansa da se izmeni njegova forma, jer je međunarodna zajednice spremna da je izmeni, ali to zahteva naš stav," rekao je Hasani, dodajući da ga nije briga ukoliko dobije "penale" u svojoj političkoj budućnosti.

"Kao prvu tačku dnevnog reda sednice u ponedeljak predložićemo usvajanje Rezolucije, koja osuđuje srpski genocid na Kosovu, koji je Srbija vršila tokom rata na Kosovu 1998 – 1999 i to je veoma važno. Rezolucija sadrži i tačku koja znači da vlada mora da preduzme prioritetan put – tretiranje svih ratnih zločina bez izuzetka," rekao je juče šef poslaničke grupe Samoopredeljenja, Glauk Konjufca, za Radio Slobodna Evropa, dodajući da poslanici treba da odbiju formiranje Specijalnog suda.

"Sada, vlada ponovno šalje Specijalni sud u Skupštinu i mislim da je politička moć na Kosovu ušla u novi ciklus koji bih nazvao diktaturom Vlade na Kosovu," rekao je on, podsećajući da je pitanje suda otišlo "mnogo dublje", da se pravila ne primenjuju i ne poštuju odluke Skupštine, niti Ustav, a da je "odluka skupštine konačna" i da je "volja izabranih predstavnika naroda odbila Specijalni sud na poslednjem glasanju."

I predstavnici drugih stranaka kosovske opozicije, tvrde da je ponovno glasanje za Specijalni sud suprotno pravilima kosovskog parlamenta.

Oni koji glasaju za Specijalni sud: Izdajnici naroda

A za udruženja "ratnih veterana", poslanici koji budu glasali u korist formiranja Specijalnog suda su "izdajnici naroda". Međutim, iako sigurni da sud neće biti formiran, najavljuju „radikalne mere“ u slučaju da se to i dogodi.

„Predstavnik udruženja ratnih veterana – UĆK i OVL, Džavit Jašari, kaže da su oni kao veterani uvereni da će poslanici glasati protiv osnivanja ovog suda i istovremeno upozorava da će, ako se desi suprotno, oni imati radikalne mere,“ preneli su kosovski mediji.

"Jašari ponavlja još jednom da poslanici neće glasati, posebno oni koji su dobili poverenje na nedavnim izborima, jer u suprotnom, kako je rekao, oni će biti 'izdajnici naroda'," dodaju ovi mediji. Pročitajte još: 

Skupština Kosova u ponedeljak glasa o Specijalnom sudu; "Rezolucija o genocidu Srbije na Kosovu" nije ušla u dnevni red​

Ustavni amandmani za formiranje Specijalnog suda danas pred kosovskom vladom

Nisu izglasani amandmani: "Najvažnije, sačuvan je suverenitet zemlje, a sve drugo je irelevantno"

Kosovo zvanično pokrenulo proceduru formiranja Specijalnog suda; ukloniti "taman oblak koji visi nad Kosovom" posle izveštaja Saveta Evrope Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.