Mnoštvo gostiju u Visokim Dečanima: Tajlandska princeza, komandanti KFOR-a, rimokatolički sveštenici… (FOTO)

U Visokim Dečanima i ove nedelje, tradicionalno – mnoštvo gostiju. Uz one iz centralne Srbije i sa KiM-a, u manastiru su boravili i komandanti KFOR-a, među kojima i američki pukovnik srpskog porekla, Nik Dučić, rimokatolički sveštenici, ali i tajlandska princeza. 

Manastir Dečani kod Peći, zadužbina je kralјa Stefana Sedmovenčanog, čija je izgradnja započeta 1327, a završena 1335. Od 1999. nalazi se pod zaštitom UNESCO-a.

Ovaj manastir je jedan od retkih srpskih manastira koji predstavlja neizbežan deo posete svih međunarodnih predstavnika koji dolaze na Kosovo.

Tako je među prvima ove nedelje Visoke Dečane posetila tajlandska princeza Maha Chakri Sirindhorn

Razgledala je manastir u pratnji igumana, oca Save Janjića, sa kojim je potom razgovarala uz posluženje, a upisala se i u knjigu gostiju. Manastiru je darivala novčani prilog i suvenire sa grbom svoje porodice. 

Zatim su manastir posetili i rimokatolički sveštenici. 

Njih 30 iz cele Italije razgledalo je Visoke Dečane, nakon čega su razgovarali sa igumanom Savom o tradiciji pravoslavnog monaštva. 

Manastir često obilaze i visoki zvaničnici KFOR-a i NATO-a, pa je takav slučaj bio i ove nedelje. 

U najskorijoj poseti, ovog puta su Visoke Dečane obišli komandanti zapadne i istočne multinacionalne brigade KFOR-a – italijanski i američki pukovnici – Etore Galijardi i Nik Dučić – Amerikanac srpskog porekla, koji je nedavno preuzeo dužnost u bazi Bondstil.

Naravno, nisu izostale posete sa KiM-a i iz različitih delova centralne Srbije.

Visoke Dečane obišli su deca iz Štrpca i gosti iz Novog Sada.

Novosađani su prošle godine ugostili decu sa KiM-a, pa su im sada i uzvratili posetu koju su uz osmehe zabeležili fotografijom pred manastirom. 

Fotografije preuzete sa Fejsbuk stranice manastira Visoki Dečani. O manastiru čitajte na našoj tematskoj stranici "Priče iz dečanske riznice".

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.