Mnogo dilema u Skupštini Kosova

Izvor:  Info-ks (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)
 
Konstitutivna sjednica skupštine Kosova počela je oko 10 sati i na njoj treba da budu verifikovani mandati poslanika, izabrani predsjednik i pet potpredsjednika.
 
Sjednica je počela uz mnogo dilema koje dovode u pitanje i njeno održavanje.
 
Prva dilema je koja je to najveća poslanička grupa koja, po Ustavu i Poslovniku, ima pravo da predloži predsjednika Skupštine.
 
Pobjednička predizborna koalicija Demokratske partije Kosova (PDK) i četiri partije smatra da njoj pripada to pravo i da se iz njihovih redova bira predsjednik Skupštine Kosova.
 
Ali, i postiziborna koalicija LDK-AAK-Inicijativa Kosovo, koja zajedno imaju više poslanika od PDK, ukupno 47, takođe smatra da njoj to pravo pripada.
 
Takvog mišljenja je bilo i bivše predsjedništvo Skupštine koje je odlučilo da ta koalicija ima većinu poslanika i tako dobije pravo za predlaganje predsjednika Skupštine.
 
Poslanici PDK sede u centralnom dijelu sale koji je predviđen za najveću parlamentarnu grupu. Prije sjednice, i PDK i postizborna koalicija su smatrale da im pripada to mjesto.
 
Kako prenose mediji, postizborna koalicija nije postigla sporazum sa pokretom Samopredjeljenje.


Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.