Mnogi zaboravili na Rabovce

rabovce
FOTO: RTK2

U multietničkom selu Rabovce, u neposrednoj blizini Lipljana, živi stotinak Srba i nešto više od 500 Albanaca koji su uprkos svim problemima primer suživota na centralnom Kosovu.

Kao i u svakom manje naseljenom mestu, tako i Rabovcu, meštani se suočavaju sa nizom problema. Iako u selu postoji ambulanta u kojoj rade dva tehničara, već tri godine nema lekara.

„Ovo je verovatno jedino mesto gde žive Srbi u kojem nema doktora, tako da je veoma teško. Ljudi se teško snalaze. S obzriom na to da nema ni javnog prevoza ovde onda moraju plaćati taksi da bi otišli do doktora za bilo koju potrebu“,  ističe predstavnik sela Zoran Spasić.

Kaže da su se obraćali Kancelariji za KiM i nadležnim institucijama, ali i da do danas njihov problem nije rešen.

„Problem mladih je nedostatak posla, to je i kod nas ali i kod Albanaca prisutno, njihova omladina koristi svaku moguću priliku da napusti Kosovo i selo. Isti slučaj je i kod njih i kod nas. Takođe, problem za mlade je što u selu ne postoji neki kafić ili neka vrsta razonode. Uglavnom mladi tada idu za Gračanicu ili Laplje Selo, što iziskuje dodatna finansijska sredstva a s obzirom da nigde ne rade to dodatno otežava situaciju. Ima i dosta mladih koji nisu oženjeni“, nabraja probleme mladih u Rabovcu, Spasić.

Spasić još napominje da su mnoge institucije gotovo zaboravile ovo selo.

„Trenutno je aktuelno obilaženje srpskih sredina gde žive Srbi, međutim, u poslednjih 5 godina niko od predstavnika Kancelarije za KiM nije došao da vidi ni kako živimo ni šta nam je potrebno. Dele se neki projekti unutar opština po sistemu Republike Srbije međutim, uglavnom to dobijaju isti ljudi. Veliko je nezadovoljstvo među stanovništvom“, zaključuje Spasić.

Gani Zaskuku posle višedecenijskog rada u inostranstvu, penzionerske dane provodi u svom rodnom selu.

“Tu mi je otadžbina i ne bih je zamenio ni sa jednim drugim mestom ili gradom. Vratio sam se ovde porodici, komšijama i za mene je ovo ovde život. Slažemo se dobro sa komšijama Srbima, pozdravljamo se i imamo dobar odnos kao i ranije. Kada sam ovde živeo kao dete igrali smo fudbal u mnogim srpskim selima, bilo je dobro tada a mislim da i sada može isto tako biti dobro, samo treba imati volju za to”, kaže stanovnik Rabovca, Gani Zaskuku.

Meštanima Rabovca nedostaje mnogo toga. Još uvek ne funkcioniše vodovod, a nemaju ni uličnu rasvetu. Jedino ne oskudevaju u dobrim ljudima i međusobnom razumevanju.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.