Mladi srpski vajari sa KiM sa svojim skulpturama od danas na izložbi u Novom Sadu

Mladi vajari sa Kosova i Metohije predstaviće se danas publici u Novom Sadu na izložbi pod nazivom „Bezimeni“ i biće to prvo grupno javno predstavljanje radova mladih vajara sa ovog prostora, navode organizatori izložbe iz Doma kulture Gračanica. Izložba je otvorena do 16. oktobra.

„Dom kulture Gračanica’ je u dužem periodu, na različite načine pratio njihov rad, identifikovao ih i imao delimičan uvid u stvaranje. Ulazak u geto-atelje i izlazak na svetlo ovih radova, nije samo otkrivanje bezimenih stvaralaca, nego i otkriće jedne svedene poetike oblika koja nastoji da se konstituiše kao posebni izraz nastao između različitih oblika i fenomena zla“, naveo je gračanički dom kulture.

Ova izložba, navode dalje, „po prvi put identifikuje, predstavlja i okvirno vrednuje jednu novu i nepoznatu generaciju u okviru savremene likovne scene Кosova i Metohije“.

Njihov skulptorski opus do sada nije opisivan, periodizovan i eventualno vrednovan i kritički obrađivan, pišu u predgovoru kataloga selektori izložbe Maja Todić i Nebojša Jevtić.

Publika u Novom Sadu od danas imaće priliku da vidi radove devet umetnika: Igora Čepkenovića (Lipljan), Đorđa Jocića (Vučitrn), Ane Gašić (Osojane, Istok), Vladimira Antića (Кosovska Mitrovica), Slaviše Mihajlovića (Кosovska Кamenica), Branislava Ristića (Štrpce), Nenada Milosavljevića (Donja Gušterica, Lipljan), Milisava Šarca (Кosovo Polje) i Aleksandre Stanković (Prizren).

Svaki od umetnika biće zastupljen sa po dve skulpture.

Pored Doma kulture iz Gračanice, izložbu organizuju i Кulturni centar Novog Sada, Fondacija „Simonida“ i kosovskometohijski odbor Matice srpske.

Izložba će se održati u Malom likovnom salonu Кulturnog centra Novog Sada (ul. Bulevar M. Pupina 9).

Usled pandemije virusa kovid-19, otvaranju izložbe prisustvovaće samo organizatori. Autori izložbe boraviće u galeriji u periodu od 18 do 20 časova.

Izložba se može pogledati svakog radnog dana do 16.10. 2020. godine od 10 do 20 časova. Otvaranje izložbe možete pratiti na sledećim linkovima:Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.