Mladi Mitrovčani petogodišnji humani rad ozvaničili Fondacijom „CRVEN CVET“

FOTO: Fondacija „Crven cvet“

Desetak humanih momaka iz Kosovske Mitrovice nastavilo je petogodišnju tradiciju i sprovelo još jednu humanitarnu akciju pod nazivom Novogodišnji san. Sada su podelili oko 600 paketića mališanima na Severu, ali i deci u srpskim enklavama na jugu. Ovi momci sada su registrovali i svoju Fondaciju „CRVEN CVET“ te ujedno proširili spektar ciljeva. Osnovni je pružanje pomoći onima kojima je ona najpotrebnija.

Kao i u prethodnim godinama, ova do nedavno neformalna grupa je u susret novogodišnjim i Božićnim praznicima, na gradskom šetalištu u Kosovskoj Mitrovici, prikupljala pomoć za socijalno ugrožene, ali i sredstva za pripremu novogodišnjih paketića.

„Tu smo ja i moji drugari skupljali slatkiše, slaniše, novčana sredstva, zatim školski pribor i ostalo. To smo spakovali i krenuli sa darivanjem“, kazao je za KoSSev jedan od članova i osnivača Fondacije, Danilo Danić.

Osim samih građana koji su se priključili akciji u periodu od 23. do 26. decembra, svoj doprinos dale su i privatne radnje u Kosovskoj Mitrovici, ali i Privremeni organ opštine.

Pomoć su imali i od HO „Svi za Kosmet“, koji su im obezbedili i poslali ukupno 100 paketića.

Paketiće su krajem prošle godine, i to u saradnji sa lokalnim institucijama i direktorima škola i vrtića, podelili mališanima u Kosovskoj Mitrovici, Goraždevcu, Crkolezu, Osojanu, Vidanju i Štrpcu.

Danić naglašava da je ove godine i oboren rekord u pripremljenim paketićima – kada je sakupljeno i podeljeno oko 600.

Ovi momci planiraju da nastave da se bave humanitarnim radom, te su upravo zbog toga odlučili da se zvanično registruju i osnuju Fondaciju „Crven cvet“.

„Sada kada smo registrovani, nadamo se da će se u našu akciju uključivati i druge državne institucije, kako bi na kraju ove godine ispunili sve ciljeve propisane Statutom Fondacije“, navodi Danić.

Osnivanjem Fondacije, dodaje, proširen je i spektar ciljeva. Oni će sada raditi i na organizaciji i sprovođenju humanitarnih projekata, na pomoći porodicama u enklavama na KiM, izbeglicama, raseljenima, kao i na obnovi porušenih i izgradnji novih crkava.

Cilj im je i da se njihovoj Fondaciji priključi što veći broj mladih i smanje iseljavanje sa KiM.

Ciljevi: Pomoć porodicama u enklavama na teritoriji Kosova i Metohije; Organizovanje i sprovođenje humanitarnih projekata; Angažovanje mladih i sticanje iskustva kroz volonterski rad u okviru humanitarnih akcija; Doprinos poboljšanju uslova života izbegličkih porodica, interno raseljenih i prognanih lica kao i njihov povratak; Doprinos očuvanju nacionalnog identiteta kroz organizovanje namenskih semiinara, predavanja i obrazovnih skupova; Pomaganje izgradnje novih i obnova postojećih i porušenih crkava, manastira i drugih spomenika kulture; Omogućavanje dečijem naraštaju osnovne egzistencijalne potrebe za život; Pružanje pomoći u radu narodnih kuhinja, školskih i predškolskih ustanova, ambulanti, bolnica i drugih ustanova za pružanje medicinske nege; Podizanje društvene svesti o smanjenju iseljenja mlade obrazovane populacije sa Kosova i Metohije.

Fondacija „Crven cvet“ za sada o svojim aktivnostima i programu izveštava javnost putem društvene mreže Instagram, ali najavljuju otvaranje zvaničnog veb sajta.

Njihov rad možete podržati uplatom na dinarske račune Fondacije iz koje poručuju da će spisak novčanih donatora biti javan i transparentan.

205-0000000528318-17

205-0070800070048-80Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.