Izjave političara pretvorene u tvrdnje portala

Netačno Goraždevac
FOTO: Preuzeto sa Radio Goraždevac

Portal Srpskog telegrafa „Republika“, objavio je tekst sa naslovom „KURTI ŽELI DA ZATAŠKA RANJAVANJE SRPSKE DECE! Oglasio se Petar Petković: Incident u Zubinom Potoku izazvala petorica manipulatora!“. U tekstu je ovaj medij povezao skandiranje Petru Petkoviću u Zubinom Potoku i protest u Severnoj Mitrovici sa ranjavanjem dečaka i mladića na Badnji dan u Štrpcu, te na prvi pogled, predstavio da je želja Aljbina Kurtija da zataška ovaj incident.

Ipak, reč je o izjavi Petra Petkovića. Tvrdnja ovog portala u samom naslovu, bez jasnog navođenja da se radi o izjavi političara još jedan je u nizu tendencioznih naslova kada je reč o događajima na Kosovu i primera kako pojedini portali bliski vlastima u Beogradu izjave političkih predstavnika pretvore u sopstvene tvrdnje, piše Radio Goraždevac.

Za senzacionalni naslov iskorišćena je izjava direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića, što se iz naslova ne može zaključiti, jer tek u drugom delu stoji da se oglasio Petar Petković, pa je, kako piše Radio Goraždevac, opšti zaključak da je on reagovao na tvrdnju da „Kurti želi da zataška ranjavanje srpske dece“, a ne da je upravo to Petković izjavio.

Petković je zapravo reagovao povodom incidenta, odnosno skandiranja na Badnje veče u Zubinom Potoku protiv njega i čelnika Srpske liste, tj. protesta u severnom delu Mitrovice, navodeći da su ovi događaji imali za cilj da Aljbinu Kurtiju pomognu da „zataška ranjavanje srpske dece u Štrpcu“.

On je izjavio i da je činjenica da oni koji to rade, rade za Kurtija, kako bi on takve incidente i događaje koristio za svoje medije da napadaju državu Srbiju i predsednika Aleksandra Vučića.

Šta se tačno desilo na nalaganju Badnjaka u Zubinom Potoku

Nalaganje Badnjaka u Zubinom Potoku obeležilo je skandiranje direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petru Petkoviću i čelnicima Srpske liste koji su bili sa njim.

Grupa Kolašinaca nekoliko minuta skandirala je protiv ovih zvaničnika optuživši ih za izdaju i urušenu bezbednost, pre svega zbog prisustva kosovskih specijalaca. Čelnici Srpske liste su tokom incidenta okružili Petkovića i bez reakcije slušali uvrede, dok su sveštenici na čelu sa Vladikom, bezuspešno pokušavali da umire revoltirane građane, izvestio je KoSSev.

Skandiranje Petkoviću je trajalo 7-8 minuta. Srpska lista je okružila Petra Petkovića, nisu reagovali. Vladika je bezuspešno pokušavao da ih smiri, ali su mu govorili – ‘vladiko, razumite nas, čuvaju nas Albanci’, preneo je KoSSev.

Na osnovu video snimka, čuje se veći broj ljudi koji nezadovoljno skandira protiv Petkovića i čelnika Srpske liste.

Protest u Severnoj Mitrovici

Samo dva dana nakon skandiranja Petru Petkoviću u Zubinom Poroku održan je protest u Severnoj Mitrovici pod nazivom „skup protiv veleizdaje Aleksandra Vučića i torture, bahaćenja, nekontrolisanog bogaćenja, pretnji, ucena Srpske liste“, na kome je prisustvovalo oko 200 građana.

Radio GoraždevacPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.