Mitrovički studenti o Kosovu i Metohiji kroz citate Platona, Tolstoja, Šantića…

Nedostatak prostorija za obavljanje nastave, odlazak akademaca sa stečenim znanjem, posedovanje pasoša Koordinacione uprave – ovo su, između ostalog, problemi sa kojima se suočavaju studenti Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici. Budući akademski građani izneli su ih danas predstavnicima vlasti iz Beograda na okruglom stolu "Perspektive visokog obrazovanja na Kosovu i Metohiji" u okviru unutrašnjeg dijaloga o KiM-u, održanom u Kosovskoj Mitrovici. Neretko su u svojim izlaganjima citirali filozofe i književnike, pa su se tako u amfiteatru Medicinskog fakulteta mogle čuti mudre misli Platona, Tolstoja, Viktora Igoa… U jednom su svi složni  – Univerzitet je stub opstanka Srba na Kosovu i Metohiji. Predstavnici Beograda, po sopstvenom priznanju, bili su nadahnuti izlaganjima studenata. Za njih su imali i poruke – naučite nešto od svojih komšija Albanaca, bio je jedan od saveta studentima.

"Na samom početku, hteo bih da kažem da u red naših najvećih problema spada nedostatak adekvatnog prostora, nastavnih sredstava, smanjenje broja studenata i kadrovska politika kada je u pitanju zapošljavanje mladih koji imaju prebivalište na KiM-u," rekao je student prorektor Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici, Nemanja Biševac, koji je prvi govorio od studenata koji su se, kako je objasnio rektor Univerziteta Rade Grbić, javili za reč pre početka diskusije. 

Kao problem izdvojio je i pasoš Koordinacione uprave sa kojim se ne može u zemlje u zoni Šengena:

Selakovićevi saveti studentima

"Potrudite se da mnogo toga naučimo od Albanaca. Kada više nisu hteli da se obrazuju u našem obrazovanom sistemu, oni su stvorili svoj paralelni sistem kojem smo se mi smejali. A danas shvatamo koliko je to bila greška," kazao je generalni sekretar Predsednika Srbije, Nikola Selaković, pred studentima.

Nikada nemojte da potcenjujete, kazao im je. 

Srpska osionost, bahatost, gledanje sa visine i predrasude su nas dovele u situaciju u kojoj smo danas, ocenio je. 

"I koliko god su strani faktori doprineli tome, uvek postavljamo pitanje – koliko smo mi doprinele tome. Moj vam je savet da na onome što su vaše komšije Albanici radili – učite," naveo je, takođe Selaković.

"Pogledajte koliko je broj njihovih političkih prvaka iz mlade generacije na jedan poziv došao i iz Nemačke, iz Švajcarske, Austrije iz različitih delova sveta – u Prištinu da doprinesu onome u šta su oni uvereni da je njihov nacionalni zadatak," dodao je.

Moj savet vama – učite i albanski – poruka je Selakovića.

"Razmislite o tome. Nemojte da i u tome budemo osioni," zaključio je.

U svom govoru citirao je i patrijarha Pavla:

Na pitanje kada će nam biti bolje, rekao je kad mi budemo bolji. Kada ćemo vratiti Kosovo, odgovorio je – kada ga budemo dostojni.


Da nastavimo da gradimo Univerzitet

"Ohrabrujemo vas da zajedno, kao i do sada nastavimo da gradimo Univerzitet, proširujemo ga i razvijamo, da ga činimo svakog dana sve boljim da bi bio i ostao ono što jeste, a to je stub obrazovanja našeg naroda i naše zemlje na KiM-u i pokretačka snaga intelekta srpstva u godinama koje dolaze," kazao je, obraćajući se studentima, zamenik direktora Kancelarije za KiM, Dušan Kozarev.


O okruglom stolu u Lapljem Selu, na kojem su juče učestvovali Selaković i Kozarev – čitajte u vesti – "Skup o Kosovu" ili "unutrašnji dijalog" u Lapljem Selu: Bez prisustva Rade Trajković i opozicije sa Severa

"To predstavlja pravu muku i nevolju za sve naše kolege koji žive na KiM-u."

Zamolio je organe vlasti da "ulože sve svoje napore" kako bi izdejstvovali ukidanje viza za Srbe na KiM-u.

Kao problem izneo je i to da sve više akademaca sa stečenim znanjem napušta KiM i odlazi u centralnu Srbiju, odnosno inostranstvo.

"Država bez perspektivne mladosti, zaista jeste država bez budućnosti," naveo je Biševac.

Citirao je i mudrog Platona:

"Ako u Atini obućari budu loše radili svoj posao, Atinjani će ići bosi, ali ako učitelji rade loše svoj posao – Atina će propasti."

Biševac je rekao i da će "za nas naš univerzitet uvek ostati ono što je bio – svojevrsno videlo u tami, akademski svetionik".

"Da i u dobru i u zlu, u svim burama i olujama koje mogu biti pred našom malom barkom ostanemo na okupu. Jedino tako možemo opstati i ostati na ovim prostorima," zaključio je.

Arsenijević o predlogu razmene teritorije, izjavi Edija Rame, prodaji najplodnijih srpskih oranica

"Ako Kosovo dobije punu nezavisnost otvoriće se neka nova teška pitanja u etnički mešovitim područjima. Ne možemo imati ni sigurnost, ni garanciju tzv. prištinskih vlasti koje ni dan-danas nisu ispoštovale dogovor o ZSO," rekao je student Prirodno-matematičnog fakulteta, Aleksandar Arsenijević.

Arsenijevića "plaši" i nedavna izjava Edija Rame.

"Ono što on naziva pripajanjem Kosova Albaniji pravno je aneksija KiM-a i stvaranje Velike Albanije," naveo je.

"Neka se ne zavaravaju," izričit je Arsenijević:

"Nijedan Srbin na KiM-u neće se zvati Kosovarem, a kamoli Albancem, jer je ovo ono što jeste – Srbija."

On se ne slaže sa rešenjem razmene teritorije, iako je to, kazao je, "možda dobro rešenje":

"Jer ne želim da ciglama kuće Srbina u Bujanovcu, ja gradim svoju okućnicu."

Primetio je i da Srbi prodaju "najplodnije srpske oranice".

"Univerzitet je najznačajna karika opstanka, a što se tiče KiM-a moramo biti jedinstveni," zaključio je, uz poruku ispisanu na jednoj od mitrovičkih zgrada:

 "Jer odavde nema nazad."

Žila koja pokreće Mitrovicu

Žila koja pokreće Mitrovicu je Univerzitet, ocenio je student Filozofskog fakulteta, Dragiša Tmušić.

"Nadam se da shvatate koliko bi Srbija izgubila, ako Univerzitet ne bi bio više u njenoj nadležnosti," dodao je.

Problem pasoša – "sužava vidike"

O problemu pasoša Koordinacione uprave govorila je studentkinja Medicinskog fakulteta, Milica Stevanović.

"Studenti Medicinskog fakulteta su željni novih znanja, sticanja veština i iskustava. Velika je zainteresovanost za profesionalnu i stručnu razmenu studenata van naše zemlje. Trenutno najveći problem koji sužava naše vidike u internacionalnom usavršavanju jeste problem pasoša koji studenti sa prebivalištem na KiM-u imaju," kazala je.

Studenti sačuvali srpski nacionalni korpus

Studenti u Kosovskoj Mitrovici su sačuvali ovaj grad i srpski nacionalni korpus, smatra predsednik Studentskog parlamenta Ivan Virijević.

"Ne smemo zaboraviti da je veliki deo književnog stvaralaštva i sećanja našeg naroda zatočeno u podrumima Narodne univerzitetske biblioteke Ivo Andrić – sada takozvanoj nacionalnoj biblioteci Kosova," rekao je i naveo da je od izuzetne važnosti da se književni fond vrati Univerzitetu, kojem, dodao je, pripada.

Grbić: Prilika da se čuje da Srbija nikada neće odustati od Kosova i Metohije i Univerziteta

Rektor Univerziteta, Rade Grbić, rekao je da činjenica da je na ovom univerzitetu održan okrugli sto u okviru unutrašnjeg dijaloga  o KiM, pokazuje kolika je važnost ove visokoškolske institucije za opstanak srpskog naroda na KiM-u.

"Veliko je zadovoljstvo što su naši studenti danas imali priliku da iskažu sve svoje želje visokim predstavnicima vlasti, ali takođe zadovoljstvo je i što su naši studenti, nastavnici i saradnici upravo od njih imali priliku da čuju da država Srbija nikada neće odustati od Kosova i Metohije i od svog Univerziteta," rekao je Grbić.

Pored Selakovića i Kozareva studentima su se danas obratili i potpredsednik Vlade Kosova i ministar Dalibor Jevtić, gradonačelnik Severne Mitrovice i predsednik Srpske liste Goran Rakić, kao i predstavnici Ministarstva prosvete Srbije.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.