Mitropolit Amfilohije: Gest Milanovića zaslužuje poštovanje; vlast bi htela da kleknem pred njima

FOTO: Amfilohije

Mitropolit Crnogorsko primorski Srpske pravoslavne crkve Amfilohije, koji je i egzarh pećkog trona, kazao je da su pozivi da daje izjave u policiji i tužilaštvu učestali, jer bi vlast htela da klekne pred njima. Čestitao je i predsedniku Hrvatske Zoranu Milanoviću na odluci da napusti obeležavanje godišnjice vojne akcije „Bljesak“ zbog isticanja znaka „Za dom spremni“.

Gest Milanovića zaslužuje poštovanje, kazao je mitropolit.

„To što je uradio odlika je časnog hrvatskog naroda, kog mi svi poštujemo“, rekao je on Vijestima.

Rekao je i da je za poštovanje i to što je Hrvatska ranije sklopila ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

„To je gest koji je za poštovanje, kao što je za poštovanje i to što je Hrvatska ranije, i pored svega što se u toj državi dešavalo između Hrvata i Srba, sklopila ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom. To bi moglo da posluži za primjer ovima našima koji donose ustašoidne zakone proiv Mitropolije crnogorsko-primorske“.
„Vlast bi htjela da kleknem pred njima“

Mitropolit Amfilohije kazao je i da su pozivi da daje izjave u policiji i tužilaštvu učestali jer bi vlast htela da klekne pred njima.

„I da služim njihovim bezakonim partijskim interesima, što bi bila sramota za naslednika trona Svetog Petra Cetinjskog“.

Poručio je da ga ni to, ni virus nisu uplašili.

„Bog je ljekar svih virusa, pa i ovog. Nadam se da će i njih Bog urazumiti da se oslobode ovog ustašoidnog zakona, radi obraza Crne Gore. Oni imaju pravo da ugrožavaju svoj, ali ne i obraz Crne Gore i da se tako odnose prema crkvi koja je stvorila ovu državu“.

Vijesti

RTCG: Amfilohije i sveštenici pušteni nakon informativnog razgovora

Amfilohije: Ja sam ipak mitropolit Crne Gore, imam obaveze na Cetinju a oni neka izvole i hapsePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.