Misterija ubistva u Glođanu – da li je on profesionalni ubica i zašto se o njemu još ništa ne zna?

policija

Izvor: Albanian Post (tekst je izvorno preveden sa albanskog; jučerašnje izdanje)

Trostruko ubistvo u Glođanu u Dečanima i dalje ostaje misterija. Do sada nije bilo hapšenja, međutim ovaj napad je okarakterisan kao „teroristički čin“ koji je počinio „profesionalni ubica“.

Iako ovo smatraju stručnjaci za bezbednost, ono što čini slučaj još komplikovanijim je nedostatak informacija o samoj tragediji.

U petak, 26. novembra, autobus koji je prevozio učenike upao je u zasedu osobe koja je pucala na vozilo, kada su ubijeni vozač i dva učenika.

Avni Isljami (Avni Islami) – stručnjak za bezbednost, rekao je za Albanian Post, da se ovaj slučaj može okarakterisati kao teško ubistvo sa tendencijom ka terorizmu.

„Ovo se smatra (terorističkim napadom) bilo gde u svetu, jer je osoba pucala na autobus koji je bio pun učenika“ rakao je Isljami.

Prema njegovim rečima, pošto je prošlo skoro nedelju dana od događaja, a još uvek nema nikakvih tragova koji bi mogli da dovedu do hapšenja počinioca, on smatra da isti iza sebe ima još ubistava.

„Kako je moguće da je u četvrtak, ubrzo nakon pucnjave u Bardošu u Prištini, uhapšen osumnjičeni za ranjavanje dve osobe? To samo znači da je ovo delo u Glođanu počinio profesionalni ubica koji ne ostavlja tragove za sobom“, dodao je Isljami.

Prokomentarisao je i iznos koji je ponudila Kosovska vlada (20.000 evra), kao nagradu za onoga ko bude dao bilo kakvu informaciju koja vodi do počinioca.

„To pokazuje da je Kosovska policija daleko od toga da uhapsi tu osobu“.

U međuvremenu, on je u dilemi da je počinioc možda napustio zemlju i da se može naći van (Kosova).

„S obzirom na to da događaj nije daleko od prelaza, mislim da kosovski bezbedonosni organi treba da razviju najviši nivo saradnje sa policijom Albanije i Crne Gore, jer sumnjam da onaj ko je počinio ovaj sablasni čin nije na teritoriji Kosova“.

S druge strane Rašit Ćaljaj (Rashit Qalaj), bivši direktor Kosovske policije, rekao je za AP da je najveći problem u ovom slučaju nedostatak činjenica i svedoka.

„Istražitelji slučaja do sada nisu imali nikakav opis, nikakve informacije o mogućem počiniocu i to je glavni problem“.

Kako ističe Ćaljaj, pošto je ovaj slučaj „komplikovan“ zbog same lokacije na kojoj se dogodio i načina na koji je izvršen, istražni organi ne bi trebalo da žure.

„To je veoma osetljiv slučaj, ali mislim da Kosovska policija treba da radi mirno i polako, da pravilno sprovede istrage kako bi se počinilac što pre pronašao i priveo pravdi.

„Pitanje istrage ne ide brzo, jer se moraju uzeti u obzir sve činjenice, svi dokazi, da bi se konačno dokumentovali“, rekao je on.

U međuvremenu za Nuredina Ibišija (Nuredin Ibishin) – stručnjaka za bezbednosna pitanja, ovaj ozbiljan zločin sa ovakvim posledicama uskoro će „dobiti epilog“.

I za njega najproblematičniji deo slučaja je nedostatak svedoka.

„U ovom slučaju smo videli da je pomoć tražena od građana, što je više nego razumljivo, jer to možemo nazvati vanrednim slučajem. Problem je u tome što svedocima može čak da preti izvršilac, a to je ono što može opteretiti svedoka više nego okrivljenog, jer će on imati advokata i odbranu, a svedok u ovakvim slučajevima može biti u neprijatnim situacijama“.

Prema Ibišu „u nekim slučajevima svedoci beže od odgovornosti čak i kada su očevici zbog pretnji koje dolaze od počinioca zločina“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.