"Mirovni marš" 28. novembra protiv sporazuma koji "podrivaju zemlju": Kosovo ne može da ima dva zemljoposednika

Kosovska opozicija – pokret Samoopredeljenje, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo, danas je na sastanku u Prištini i zvanično potvrdila da će 28. novembra, na dan albanske zastave, održati protest, ili kako ga oni nazivaju – mirovni marš protiv sporazuma o Zajednici srpskih opština i sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom. 

"Peticija opozicije je pokazala da građani nisu zadovoljni Vladom. Mi ćemo 28. novembra napraviti mirovni marš i pokazati da sporazumi sa Srbijom ne mogu proći," rekao je nekadašnji predsednik Skupštine Kosova i jedan od lidera Inicijative za Kosovo, Jakup Krasnići, prenosi Gazeta Express. 

Još jedan od lidera ove stranke, Fatmir Ljimaj, poručio je, kako navodi ovaj portal, da su se oni danas "okupili kako bi pokazali da zemlja ide pogrešnim putem."

Pročitajte još:

Bilans demonstracija u Prištini: Uhapšena 22 demonstranta, povređena sedmorica policajaca, oštećeno više vozila i objekata

Priština: Nakon demonstracija 17 povređenih policajaca

Sud izdao nalog za hapšenje četiri poslanika kosovske opozicije​

"Okupimo se 28. novembra. Svi zajedno da se suprotstavimo sporazumima koji podrivaju našu zemlju," istakao je Ljimaj takođe, objašnjavajući da je opozicija ujedinjena, jer je Kosovu potrebno takvo jedinstvo.

Haradinaj je svoj govor počeo, kako navodi Koha, ironično.

"Aljbine jesi tu? Možda ga samo ne vidim. Donika je otišla na kratko," rekao je Haradinaj, istakavši zatim da Kosovo ne sme da ima "dva zemljoposednika".

"Ja sam bio među onima koji su rekli NE – da Kosovo nema dva zemljoposednika. Već da to budemo samo mi. Sada imamo dva Kosova – jedno od 17. februara, a drugo sa Zajednicom," rekao je on.

"Ali, mi smo u obavezi da stopiramo dva Kosova, a oba su formirana korišćenjem AKI-ja, suda i administracije protiv opozicije," dodao je Haradinaj. 

A iz pokreta Samoopredeljenje opozicionari su upozoreni na "politička hapšenja" kosovskog premijera Ise Mustafe. 

"Protivljenjem Srbiji i Zajednici treba da budete spremni za politički zatvor Mustafe," rekao je jedan od lidera Samoopredeljenja Visar Imeri, prenosi Express

 Pristalice kosovske opozicije su tokom ove nedelje dva puta protestovale u Prištini, a oba protesta su eskalirala u nasilje. U prvom, koji je održan 17. novembra, tokom održavanja sednice Skupštine Kosova, povređeno je čak 17 policajaca, te pričinjena velika materijalna šteta na civilnim i policijskim vozilima, ali i na zgradi Parlamenta. 

Tokom protesta koji je održan narednog dana, nakon privođenja poslanice kosovske opozicije, Donike Kadaj-Bujupi, uhapšena su 22 demonstranta, povređena 7 policajaca, oštećena 5 vozila – 4 policijska i jedno kosovske Vlade, te je, kako je saopšteno iz Kosovske policije, naneta šteta na više objekata, među kojima je i zgrada kosovske vlade. 

Kosovska opozicija inače od početka septembra najavljuje proteste protiv sporazuma o ZSO i demarkacije sa Crnom Gorom, a sednice Skupštine, bojkutuje od početka oktobra, koristeći nasilje i suzavac u samoj sali skupštine. Ipak stranke kosovske opozicije jesu učestvovale u radu dve sednice. U prvoj, krajem oktobra, kada je na sednici govorio austrijski predsednik, Hajnc Fišer, a kada su poslanici opozicije na svojim skupštinskim klupama držali transparente"Pažnja gospodine predsedniče, tamo sede korumpirani lažovi," i u drugoj, početkom novembra, na kojoj je govorio Evropski komesar za proširenje Johanes Han. I na ovoj sednici kosovski opozicionari su imali transparente na kojima su poručili da "bespravni sporazumi ne smeju proći". Ovi poslanici su delimično učestvovali i u radu sednice na kojoj je ratifikovan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Kosova i Srbije. Oni su tada izneli svoje argumente protiv ratifikovanja i SSP-a, da bi zatim i napustili sednicu, te je tako ovaj sporazum ratifikovan bez njihovog prisustva.  Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.