„Mirëdita, dobar dan“ od srede u Beogradu

Deveti po redu festival „Mirëdita, dobar dan“ održaće se od 25. do 28. maja na nekoliko lokacija u Beogradu.

Ovogodišnji festival u organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava, Građanskih Inicijativa, Foruma ZFD i organizacije Integra sa Kosova, predstavljaće „spoj umetnosti, savremene kulturne scene i pokretanja važnih pitanja koja se tiču kako prošlosti tako i budućnosti u vremenima koja predstavljaju veliki izazov za kosovsko i srpsko društvo“.

Festival će započeti izložbom „Sve naše suze“ u sredu 25. maja sa početkom u 18 časova, a koju će gledaoci imati prilike da pogledaju od 1. juna u prostoru NGO „Hab“, na adresi Dobračina 4. u Beogradu.

„Ove godine festival se simbolično otvara glasovima žrtava donesenim u umetničkoj formi, jer je danas važnije nego ikada da ih čujemo, kako bismo razumeli da je mir jedina sigurna opcija za sve“, poručuju organizatori festivala.

Zatim sledi svečanost povodom otvaranja 26. maja u dvorištu Centra za kulturnu dekontaminaciju sa početkom u 18 časova, nakon čega će svi gosti od 19 časova moći da pogledaju predstavu “Stifler”, na istoj lokaciji.

Koncert popularnog kosovskog izvođača, Špata Dede, zakazan je za 27. maj u 21 čas.

Na ovogodišnjem festivalu premijerno će se prikazati i film „Košnica“ rediteljke, Bljerte Bašoli.

Premijera će se održati 28. maja u Jugoslovenskoj Kinoteci u Uzun Mirkovoj ulici.

“Košnica” je jedini film sa Zapadnog Balkana koji je ove godine ušao u uži izbor za nominaciju za prestižnu nagradu Oskar. Film je osvojio do sada mnogobrojne nagrade, među kojima i tri nagrade na Sandens festivalu, navode organizatori.

Ulaz na film, kao i na sve događaje sa programa festivala “Mirëdita, dobar dan!” je besplatan.

Teme debatnog programa festivala ove godine će biti odnos srpskog i kosovskog društva prema ratu u Ukrajini, kao i kultura sećanja na žrtve Golog otoka.

Detalje o vremenu održavanja debata, lokacijama i govornicima možete pronaći na sajtu festivala.

Deveto izdanje festivala biće zatvoreno žurkom u XL Baru, uz muziku koju će publici puštati DJ Genc Eljezaj.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.