Mirčea sa Lajčakom o briselskom dijalogu: Poziva na smirenost i uzdržanost

lajčak i mirčea džoana
FOTO; Miroslav Lajčak/Tviter

Zamenik generalnog sekretara NATO-a Mirčea Džoana sastao se danas sa specijalnim izaslanikom EU, Miroslavom Lajčakom. Dvojica zvaničnika razgovarali su o situaciji u regionu, ali i dijalogu Beograda i Prištine.

Džoana je ponovio da NATO podržava dijalog Beograda i Prištine, te poziva strane na uzdržanost.

„Dobar sastanak sa Miroslavom Lajčakom o Kosovu i situaciji u regionu, gde je saradnja EU i NATO-a ključna. Čvrsto podržavamo dijalog Beograda i Prištine uz posredstvo EU i pozivamo na kontinuiranu smirenost i uzdržanost“, poručio je Mirčea u objavi na Tviteru.

Naznačio je da misija NATO-a na Kosovu ostaje „budna i posvećena svom mandatu UN-a“.

Na istoj mreži oglasio se i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak kratko poručivši da se sastao sa Mirčeom i NATO ambasadorima kako bi razgovarali o situaciji na Zapadnom Balkanu i o dijalogu.

Podsetimo, Mirčea Džoana boravio je na Kosovu početkom jula ove godine kada se sastao sa kosovskom predsednicom, Vjosom Osmani, predsednikom Srpske liste i ministrom u kosovskoj vladi, Goranom Rakićem i komandantom KFOR-a, Ferencom Kajarijem.

U eksluzivnom intervjuu za KoSSev portal Mirčea je takođe kazao da NATO u potpunosti podržava dijalog Beograda i Prištine a tadašnju situaciju na Kosovu je ocenio kao krhku ali stabilnu. Ujedno je poručio da će KFOR obeshrabriti bilo kakav pokušaj eventualne eskalacije na terenu.

Podsetite se intervjua zamenika generalnog sekretara NATO-a za KoSSev portal u: „Kada smo rekli ‘ne’ dolasku KBS-a na Sever, to smo vrlo ozbiljno i mislili“Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.