Mirčea sa izaslanicima o naporima da se smanje tenzije na Severu; NATO podržava dijalog, KFOR je na oprezu

 

Eskobar Lajčak Džoana
FOTO: NATO

Izaslanici SAD i EU, Gabrijel Eskobar, odnosno Miroslav Lajčak, boravili su danas u sedištu NATO-a gde su razgovarali sa zamenikom generalnog sekretara ove Alijanse, Mirčeom Džoanom. Tenzije na Severu Kosova, uklanjanje barikada, kao i sam dijalog Beograda i Prištine, bile su glavne teme razgovora.

O sastanku je prvo izvestila misija SAD pri NATO-u, navodeći da su SAD, NATO i EU posvećeni radu sa Beogradom i Prištinom na pronalaženju rešenja i napredovanja u interesu stabilnosti, bezbednosti i blagostanja svih zajednica.

„Mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu važni su za sve Evropljane“, poručili su.

U međuvremenu se sa više detalja o samim razgovorima oglasio i NATO navodeći da je sastanak održan u sklopu redovnih konsultacija o situaciji na Kosovu i dešavanjima u regionu Zapadnog Balkana.

„Zamenik generalnog sekretara Džoana je istakao intenzivne napore koje preduzimaju saveznici u NATO-u i Evropska unija da smanje nedavne tenzije, posebno na Severu Kosova“, navodi se u saopštenju.

Džoana je ujedno naglasio da je podrška KFOR-a i EULEX-a bila ključna kako bi se uklonile barikade, tj. blokade puteva i vratila sloboda kretanja na celom Kosovu.

„KFOR ostaje izuzetno oprezan i ima sposobnost i osoblje da nastavi da sprovodi svoj mandat UN u potpunosti i na dnevnoj bazi, za dobrobit svih zajednica koje žive na Kosovu“, naveli su iz NATO-a.

Naglasili su da time doprinose bezbednosti na Kosovu i stabilnosti u celom regionu.

„NATO takođe nastavlja da podržava dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU – kao glavne platforme za izgradnju trajnog mira i bezbednosti širom regiona – i sve napore usmerene ka unapređenju evropskih i evroatlantskih integracija Zapadnog Balkana“, precizira se.

Tokom posete, Eskobar i Lajčak su takođe obavestili ambasadore NATO-a o, kako se navodi, diplomatskim naporima i angažmana sa svim stranama u regionu.

O razgovorima u sedištu NATO-a oglasio se i sam Lajčak, navodeći da je imao koristan i blagovremen sastanak sa Mirčeom i Eskobarom.

Naglasio je da se razgovaralo o nedavnim dešavanjima u sklopu dijaloga, ali i o Severu Kosova, saradnji EU, SAD i NATO-a, te budućim aktivnostima.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.