Drecun za RTK2: Potrebni hrabriji koraci obe strane

Izvor: RTK2 (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan) 

U ekskluzivnom intervjuu za RTK 2, predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju, Milovan Drecun ističe da ne očekuje da će Nacrt izbornog zakona biti usvojen u trenutnoj formi,ali da su parlamentarni izbori na Kosovu važni za zaštitu srpskih interesa na Kosovu i stabilizaciju kosovskog društva.

Predsednik Odbora za KiM Milovan Drecun rekao je za RTK2, da je novi nacrt izbornog zakona „ispit zrelosti albanske zajednice“, jer bi kako ističe, povećanje broja nealbanskih predstavnika u Parlamentu Kosova vodio demokratizaciji same Skupštine u Prištini.
 
„Verujem da taj zakon neće biti usvojen u toj formi. Očigledno je da je međunarodna zajednica uključujući i Brisel i Vašington protiv takvog rešenja, jer uviđaju da će to značajno unazaditi proces normalizacije odnosa između Begrada i Prištine, a samim ti i između Srba i Albanaca“, navodi Drecun.
 
Prema njegovom mišljenju u vezi ovog zakona postoji i drugi element a to je jedinstvena reakcija Srba kako u lokalnim institucijama, tako i u parlamentu.
 
Parlamentarni izbori na Kosovu su važna tema, a Beograd u njima ima dvostruku ulogu, navodi naš sagovornik. Prva je zaštita „državnih interesa Srbije“ na Kosovu,a druga „stabilizacija kosmetskog društva“.
 
Drecun navodi da je neophodno „graditi mostove“,a na pitanje da li je Zajednica srpskih opština most ili pretnja, odgovara:
 
„Zajednica srpskih opština je prvi konkretan dogovor i pozitivan korak koji je od početka sukoba na KiM i dolaska međunarodnih snaga, napravljen između Beograda i Prištine, odnosno između Srba i Albanaca. Od ZSO Albanci nemaju razloga da strahuju.“
 
Prema njegovim rečima, ZSO će biti pravni, politički i ekonomski subjekat, inkorporiran u Ustavno pravni poredak Srbije donošenjem Ustavnog Zakona.
 
„Mi time vezujemo i pokazujemo kontinuitet države Srbije na KiM. Dakle mi tu zajednicu postavljamo u naš ustavno – pravni poredak da bi smo omogućili da je finansiramo, da joj prenesemo imovinu da može da funkcioniše, da radi da ne zavisi ni od čije dobre ili loše volje.“
 
Govoreći o pregovorima u Briselu predsednik Odbora za KiM navodi da „Priština nije dorasla zadatku, situaciji i izazovima“.
 
„Sama delegacija Prištine koja je učestvovala u pregovorima u Prištini je asimetrična. Imali ste članove delegacije koji su veoma tvrdi pregovarači koji ne žele gotovo ništa da prihvate u smislu kompromisa i jednostavno istrajavaju na jednostranim rešenjima, na zaštiti samo svojih interesa bez namere da uvažavaju interese druge strane. Čak je tu možda (Hašim) Tači bio najprihvatljiviji sagovornik jer je njegov odnos sa Ketrin Ešton dosta bolji i ona je uspevala preko njega da neke stvari razreši.“
 
Drecun je u intervjuu govori i o trenutnoj situaciji u zdravstvenim, prosvetnim ali i drugim srpskim institucijama na Kosovu.
 
Intervju sa Milovanom Drecunom,u Domu narodne Skupštine u Beogradu, pogledajte večeras od 21 čas, na našem kanalu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.