Ministarstvo životne sredine ignoriše preporuku ombudsmana da se obustavi izgradnja MHE

obe reke hidrocentrala štrpce 12.07.2019
FOTO: Dejan Stevanović

Izvor: Koha (tekst je izvorno preveden sa albanskog, jučerašnje izdanje)

Ministarstvo životne sredine ignorisalo je preporuku ombudsmana da se obustavi rad na hidrocentralama u Šrtrpcu i Dečanu.

Ova institucija je 17. jula ove godine putem dopisa sada odlazećem ministru zaštite životne sredine, Fatmiru Matošiju (Fatmir Matoshi) zatražila ovu privremenu meru, nakon što je analizirala situaciju i utvrdila da situacija može da nanese veliku štetu životnoj sredini, prenosi KTV.

Medi Geci, zamenik ombudsmana, navodi da bi ova mera trebalo da važi do razjašnjenja zakonitosti rada elektrana o kojima je reč.

Iako je u subotu prošlo mesec dana od zahteva ove institucije, Ministarstvo životne sredine nije odgovorilo ombudsmanu.

Ministarstvo takođe ćuti i na pitanja televizije o tome da li će poštovati preporuke ombudsmana. KTV je oko dve nedelje pokušavao da kontaktira zvaničnike ministarstva o ovom pitanju, ali oni nisu želeli da odgovore.

U međuvremenu, broj hidroelektrana na Kosovu je povećan za još jednu, u Slatini u Kačaniku.

Pre nedelju dana, Koha Ditore je javila da je Regulatorna kancelarija za energiju na Kosovu izdala jednogodišnju licencu kompaniji “Hidropover Sh. P. K ” za upravljanje hidroelektranom bez ikakve dozvole Ministarstva životne sredine.

U pisanom odgovoru, iz RKE su naveli proceduru za izdavanja dozvola za hidroelektrane na Kosovu, ali nisu dali odgovor o konkretnoj hidroelektrani.

U međuvremenu, Kosovska policija je, po nalogu Osnovnog suda u Uroševcu, u petak uhapsila dve osobe i izvršila pretres u nekoliko kuća demonstranata u opštini Štrpce.

Širom Kosova građani i civilno društvo se uporno protive izgradnji hidroelektrana.

Povezani članci:

Štrpce: Uhapšeni Srbin i Albanac pod sumnjom za paljenje bagera za izgradnju MHEPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.