Delibašić od juče u Severnoj Mitrovici

Advokat Brkljač potvrdio da se Delibašić od juče u 16:30 nalazi u pritvornoj jedinici u Severnoj Kosovskoj Mitrovici; uskoro se očekuje pregled lekara.

Penzionisani pukovnik MUP-a, Dragoljub Delibašić prebačen je juče u 16:30 iz pritvora u Prištini u pritvornu jedinicu u Severnoj Kosovskoj Mitrovici, potvrdio je za naš portal njegov advokat Miodrag Brkljač. Agencija Tanjug je takođe jutros prenela izjavu portparolke EULEX-a, Irine Gudeljević, o jučerašnjem premeštaju Delibašića.

“Ja sam zaista zadovoljan ovakvim ishodom, jer je meni kao braniocu olakšan pristup mom branjeniku i rad na pripremi njegove odbrane. Siguran sam da je i on presrećan iako ga ja lično nisam još uvek video, jer sam trenutno van Mitrovice, ali znam koliko mu to znači s obzirom na to koliko smo pričali o tome prethodnih dana," rekao je Miodrag Brkljač za KoSSev.

Brkljač je podsetio na sigurnosne probleme i provokacije kojima je Delibašić bio izložen tokom svog boravka u prištinskom zatvoru, okružen albanskim zatvorenicima, prestankom izlaska u šetnju i malim ćelijskim prostorom, naglašavajući da su ti problemi sada rešeni ovim prebačajem, jer će se, po njegovim rečima, Delibašić sada osećati slobodnije.

Brkljač je dodao takođe da je Delibašićev boravak u Severnoj Kosovskoj Mitrovici i veliko olakšanje za njegovu porodicu – u bezbednosnom i materijalnom smislu. “Ovo je veliko olakšanje i za porodicu, s obzirom na to da je njegova porodica sada lišena svih onih problema koje su imali obilazeći ga u Prištini – od plaćanja taksi prevoza, preko  procedure kroz koju su prolazili kada bi ulazili u zgradu pritvora, posebno zbog komunikaciju koja se obavljala na albanskom jeziku, a koji niko iz Delibašićeve porodice ne govori, zatim čekanje, pa sve do viđanja sa Dragoljubom", rekao je Brkljač i dodao: "Kada bi se videli i razgovarali sa Dragoljubom, bili su okruženi ostalim licima, uglavnom Albancima i slušali su česta dobacivanja i provokacije sa strane. Bilo je to veoma neprijatno i uznemirujuće i za Dragoljuba i za njegovu porodicu.”

Na pitanje kakvo je trenutno zdravstveno stanje Dragoljuba Delibašića, Brkljač je rekao da je to ipak privatna stvar njegovog branjenika, ali je dodao da pored odavno prisutnog problema sa obolelim kukom, on ima i veoma izražen kardiovaskularni problem. "Ima problem sa srcem, a visoki krvni pritisak nikako ne može da stabilizuje i snizi," rekao je Brkljač. Što se tiče ranijeg zahteva za upućivanje tročlane ekipe lekara specijalista koji bi pregledali Delibašića, Brkljač kaže da na taj zahtev još uvek nije odgovoreno, osim nezvanične informacije koju ima da će se zahtev razmotriti. On je dodao da će Delibašića uskoro pregledati zatvorsko medicinsko osoblje.

Delibašić je jedan od četvoro uhapšenih Srba za koje je Vlada Srbije dala garancije da će biti dostupni pravosuđu na Kosovu u bilo kom trenutku ako im se dozvoli odbrana sa slobode. Delibašić je osumnjičen za podsticanje na izvršenje krivičnog dela teškog ubistva, kao i za podsticanje na izvršenje krivičnog dela teškog ubistva u pokušaju i u zatvoru se nalazi od 4. februara ove godine.

Vest o problemima kojima je Dragoljub Delibašić bio izložen tokom prethodnog boravka u pritvoru u Prištini, možete pročitati OVDE.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.