Ministar Haki Demoli protiv transformacije KBS-a? (Dokument)

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; jučerašnje izdanje)

Dan pre nego da predsednik Hašim Tači podnese predsedniku Skupštine, Kadriju Veseljiju, Nacrt zakona o transformaciji KBS-a, ministar Haki Demoli "alarmirao" je šefove institucija.  

Demoli je u pismu Tačiju, Mustafi i Veseljiju rekao da je Stejt department izrazio zabrinutost zbog transformacije KBS-a.

Ministar KBS-a Haki Demoli je poslao pismo trojici šefova države, u kojem je naveo da su neki američki zvaničnici izrazili zabrinutost zbog formiranja Vojske Kosova kroz izmene u zakonodavstvu.

Pročitajte još:

Nacrt zakona o formiranju Vojske Kosova prosleđen skupštini, sutra pred predsedništvom

Vojska ujedinila vladajuće stranke i opoziciju na Kosovu; ambasada SAD za formiranje kroz Ustav

Prelazak na "plan B": Kosovo ove nedelje dobija vojsku?

"Poštovani, želim da vas obavestim da je 06.03.2017., u 20 časova, u kabinet ministra Kosovskih bezbednosnih snaga došao zamenik pomoćnika sekretara SAD-a, Majkl Karpenter, koji je želeo da razgovara sa ministrom, kako bi izrazio zabrinutost zbog navoda u vezi sa transformacijom KBS-a u OSK, u skladu sa zakonom. Neposrednu zabrinutost izrazio je i SAD-ov vojni ataše u ambasadi SAD-a na Kosovu i zamenik direktora NALT-a, gospodin Mark Teobald," navodi se u pismu ministra KBS-a, koje sadrži mnogo pravopisnih grešaka.

Pre tri godine, sadašnji lider Demokratski savez Kosova (LDK), Isa Mustafa, odbio je da glasa o ustavnim promenama za transformaciju KBS-a u vojsku, sa kojim su se složili srpski poslanici, samo zato što su te ustavne promene služile kao kompromis u zamenu za mandatna mesta rezervisana za manjine. 

LDK nije zauzeo bilo kakav stranački stav o planovima za transformaciju KBS-a. PDK je to učinio na konferenciji za medije. Daut Haradinaj iz Alijanse za budućnost Kosova je, takođe, podržao ovaj proces, rekavši da se to može uraditi regulisanjem zakona.

Poslednji izveštaj o ovom pitanju ministar Demoli je izradio krajem februara u kome se navodi da pripadnici manjinskih zajednica imaju pravo da glasaju dva puta, i da bez njih ne može biti ustavnih promena.

"Mi ni na koji način ne bi smeli da preduzmemo nikakve odluke, ili jednostrane odluke. Ipak, moramo da koordinišemo svoje aktivnosti sa međunarodnom zajednicom i, kada se zajedno sa njima pronađu rešenja za mnoge probleme različite prirode, verujem da ćemo naći rešenje i za ovu situaciju, odnosno, za pitanja koja imaju veze sa transformacijom KBS-a u Kosovske oružane snage," rekao je on.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.