Minhen: Otvoren zajednički konzulat Kosova i Albanije

Zajednički konzulat Kosova i Albanije otvoren je juče u Minhenu, u Nemačkoj, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Kosova. Konzulat su otvorili ministri spoljnih poslova Kosova i Albanije, Enver Hodžaj i Dmitri Bušati, uz ministarku Bavarske za evropska pitanja, Bete Merk. Otvaranju je, takođe, prisustvovao i brat Adema Jašarija, Rifat Jašari, kojem se Hodžaj posebno zahvalio, istakavši da "bez žrtve" porodice Jašari "ništa ne bi bilo moguće – ni država Kosovo, ni zajednički konzulat". MSP Kosova najavilo je i otvaranje zajedničkog konzulata u Danskoj i Turskoj. 

"Niti ja kao ministar spoljnih poslova, niti ministar spoljnih poslova Albanije, kao ni bilo ko drugi, ne bi bio prisutan ovde u konzulatu bez uloge i doprinosa čika Rifata i porodice Jašari. Ovo je najbolji dokaz dugog puta koji su prošli Albanci na Kosovu i Albanija kako bi Kosovo postalo nezavisna država, koja je projekat etičkih Albanaca na Kosovu i u Albaniji," kazao je Hodžaj, dodajući: 

"I prethodno smo otvarali zajedničke konzulate i ambasade, ali ovaj konzulat ima poseban značaj zbog prisustva čika Jašarija."

Ministarka Bavarske za evropska pitanja, Bete Merk, koja je prisustvovala otvaranju, kazala je da će zajednički konzulat doprineti saradnji "između ove dve zemlje i Bavarske".

Otvaranju su, kako se dodaje, prisustvovali "mnogi građani Kosova i Albanije" koji žive u Bavarskoj, kao i "mnoge značajne ličnosti javnog života Nemačke".

Podsetimo, sredinom avgusta, zajednički konzulat Kosova i Albanije otvoren je u Bariju, a prethodno je, septembra 2014. otvoren u Milanu

Zajednički konzulati su samo jedan vid zajedničkog delovanja Kosova i Albanije, predviđen Deklaracijom o strateškom partnerstvu, koju su Kosovo i Albanija potpisali početkom 2014. godine, u Prizrenu, a kojom regulišu zajedničko delovanje u četiri ključne oblasti: spoljna politika i bezbednost, pravosuđe i unutrašnja politika, ekonomija, energetika, transport, turizam i zaštita životne sredine, te kultura, obrazovanje i društvo.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.