Milivojević: Odluka o Kosovu već doneta, sad se traži alibi

To nije dijalog o opstanku, već dijalog o odricanju od Kosova, kaže, govoreći o inicijativi predsednika Srbije Aleksandra Vučića za unutrašnjim dijalogom o Kosovu, politički analitičar Cvijetin Milivojević. Bivši predsednik Srbije, Tomislav Nikolić, neće učestvovati u dijalogu o Kosovu, piše Danas. Opozicija bi, ali pod određenim uslovima. 

Jedna od tajni dolaska na vlast Srpske napredne stranke (SNS) je, smatra Milivojević, u minimiziranju nekih tema koje su bile bitne građanima.

"SNS beži od odgovora na te teme, nikad nismo čuli šta nude kao rešenje za Kosovo, osim što nipodaštavaju sve one pre njih. Sad traži alibi, ovo je pokušaj za nešto što sledi i za šta je predsednik već doneo odluku – a to je da je prioritet EU, što u prevodu znači pravno obavezujući sporazum sa Kosovom," ocenjuje Milivojević.

Nikolić neće učestvovati u dijalogu

Dnevni list Danas piše da bivši predsednik Srbije, Tomislav Nikolić, neće učestvovati u unutrašnjem dijalogu o Kosovu.

Na pitanje šta Tomislav Nikolić misli o inicijativi za pokretanje unutrašnjeg dijaloga o Kosovu, odnosno da li će i na koji način bivši predsednik biti uključen u razgovore, koje je inicirao šef države Aleksandar Vučić, u Nacionalnom savetu za Rusiju i Kinu Danasu je rečeno da se to novoformirano telo neće baviti politikom.

Nikolić je odmah po stupanju na dužnost šefa države napravio platformu za Kosovo koja je tada bila usaglašena sa Vladom Srbijom, sa namerom da bude usvojena i u Skupštini Srbije.

Međutim, osim usaglašavanja sa Vladom, platforma nije dalje otišla, uprkos očekivanjima Nikolića.

"Normalno  bi bilo da građane pitate za šta ste, a ne da odluku koju ste već doneli testirate i tražite alibi tako što uvlačite opoziciju, nacionalne i državne institucije, nevladin sektor," ističe i dodaje:

"Tražite od njih podršku za ono što ste već odlučili. Zašto niste tražili unutrašnji dijalog pre potpisivanja briselskog sporazuma?"

Osim tog razloga, kaže i da je protiv unutrašnjeg dijaloga o Kosovu zbog toga što bi, kako ocenjuje, to bio monolog, a ne dijalog.

"Zatim, opozicija bi se učešćem u dijalogu samougasila jer bi dala alibi. Ozbiljan problem je i kršenje Ustava," navodi.

Dodaje da treba izabrati ono što je srpski interes, a to je, prema njegovom mišljenju, "da Srbija razmišlja o sebi".

Šta kaže opozicija?

"Na delu je selektivno uvažavanje opozicije. Vi ste đu*rad, ali ste mi sada potrebni da ispunim obećanja, koja sam dao tamo gde treba. Mi bismo u tom slučaju bili upotrebljeni isključivo za, što kažu, krvava mesta kao tampon ili vata da upijamo ono što je krvavo," ovako Branislav Lečić iz Demokratske stranke vidi Vučićev poziv opoziciji za učestvovanje u dijalogu o Kosovu.

"Prisvojio je celokupnu vlast u zemlji, ali se u donošenju teške odluke kukavički zaklanja iza naroda. Ne pita građane ni za šta drugo, podsmeva im se, ali mu za Kosovo trebaju. I opozicija. Treba mu dijalog samo o Kosovu. Zašto?" pita se lider Pokreta slobodnih građana Saša Janković.

"To jeste traženje retroaktivnog alibiija, jer zašto takva vrsta dijaloga nije organizovana pre nego što ste potpisali Briselski sporazum. Ne bismo hteli da budemo samo kulisa u jednoj predstavi koju gospodin Vučić i njegovi saradnici igraju," navodi poslanik Đorđe Vukadinović.

Ipak, opozicija ima uslove pod kojima bi učestvovala u dijalogu.

"Ako želi zaista dijalog sa opozicijom, evo, Skupština je odlično mesto. Može da bude okrugli sto, može konferencija, ali ne odlazak na kanabe," kaže Vukadinović.

"Da se oslobode sve medijske institucije. Da to ne bude partokratska priča, nego da možemo da krenemo u ozbiljan dijalog," navodi Lečić.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.