Milivojević: Kad Vučić objavi plan za Kosovo, rejting SNS pada ispod 40 odsto

Cvijetin Milivojevic i Dragutin Andjelkovic
Foto: N1, caption

Odluka o raspisivanju izbora zavisi od toga da li će se SNS izjasniti povodom onoga na osnovu čega je došla na vlast – teme Kosova, smatra politički analitičar Cvijetin Milivojević. Izbora će biti ove godine ako Aleksandar Vučić bude morao da obelodani svoj plan za Kosovo, i to pre toga, nikako posle, smatra Milivojević.

Milivojević je, zajedno sa kolegom, Dragomirom Anđelkovićem, gostovao u emisiji Novi dan na televiziji N1 gde su govorili o mogućnosti raspisivanja novih izbora i građanskim protestima u Srbiji.

Milivojević je mišljenja da raspisivanje izbora zavisi od toga da li će predsednik  Srbije Aleksandar Vučić biti primoran da do kraja godine iznese svoj plan za rešenje pitanja Kosova. Ukoliko to bude bio slučaj, smatra Milivojević, izbore će raspisati pre obelodanjivanja plana jer će mu rejting pasti u trenutku kada javnost sazna te detalje.

To kaže predstavnik ratnohuškačke politike, tu politiku mržnje, koju je ta stranka emitovala prema nekim drugim narodima, sad emituje prema delu sopstvenog naroda, Cvijetin Milivojević

„Bilo je obećanje 2012. da će poništiti sve vezano za Kosovo što je potpisivala bivša vlast. Svi sledeći izbori su pokazali da SNS beži od odgovora na pitanje Kosova, građani imaju pravo da znaju šta SNS namerava da uradi sa 17 odsto teritorije Srbije prema Ustavu Srbije i Rezoluciji 1244. Onog trenutka kad bude u poziciji da mora da odgovori na to pitanje, tog trenutka rejting SNS pada na ispod 40 odsto. Ako Vučić bude prisiljen da do kraja godine mora da obelodani plan za Kosovo, onda će izbora biti pre toga, nikako posle toga. Šta misli Dačić i ostali članovi koalicije je nebitno, kao što je nebitno šta misle potpredsednici SNS,“ smatra Milivojević.

Anđelković: Kosovo nije presudan faktor za izbore

S druge strane, Anđelković ne veruje da je Kosovo presudan faktor za izbore jer ne smatra da će ove godine doći do sporazuma i smatra da sada ne bi trebalo izlaziti na glasanje, već bi trebalo sačekati da prođu izbori u Evropskom parlamentu.

„Da sačekamo šta će se desiti u EU. Da li će suverenističke snage, nacionalno orijentisane koje su mnogo manje zainteresovane da nastave sa onom politikom koju mi prepoznajemo kao antisrpsku po pitanju Kosova, trijumfovati. Ako trijumfuju, naša pozicija će biti bolja. Izbori će biti i u SAD, ako Tramp dobije drugi mandat, mislim da će se postaviti drugačije po pitanju Kosova. Iz tog ugla, mislim da ne bi trebalo sada ići na izbore. Da me Vučić pita, ja bih mu rekao visok ti je rejting sad, pobedio bi na izborima, ali ništa ne ukazuje da ti pada rejting, pobedićeš i za godinu dana, a imamo neka nacionalna pitanja koja treba staviti na prvo mesto, a to je sačekati da vidimo šta će biti sa Evropskim parlamentom, pa posle toga donositi odluku,“ rekao je Anđelković.

Niko u SNS sem Vučića ne zna šta je plan za Kosovo

Na kritike iznete na račun dela opozicionih stranaka koje su objavile Sporazum sa narodom, o tome da nemaju jasnu viziju za rešenje pitanja kosova i spoljno-političku orijentaciju Srbije, Milivojević navodi da te informacije nemaju ni članovi Srpske napredne stranke.

„Za razliku od Srpske napredne stranke, koja ne zna, iskreno ne zna, jer to izgleda zna samo Vučić, i on tvrdi da je to pokazao Mogerinijevoj i Tačiju, šta je rešenje kosovskog problema, u jednoj od 30 tačaka Sporazuma sa narodom saveza za Srbiju piše – Kosovo je deo Srbije, Kosovo ne može biti nezavisno i Kosovo ne može nikada biti članica Ujedinjenih nacija. Kao što piše da je Evropska unija put Srbije, a NATO nije. Za razliku od Srpske napredne stranke tamo piše,“ navodi Milivojević.

Ova vlast nije povukla poteze koji su Srbiju ostavili u goroj poziciji prema Kosovu

S druge strane, iako izbegava javnost kada je pitanje Kosova u pitanju, predsednik Srbije Aleksandar Vučić koristi kampanju „Budućnost Srbije“ da pošalje poruke mržnje i etiketira kao izdajnike sve one koji se sa njegovom vizijom rešenja pitanja Kosova ne slažu, ma šta ta vizija bila, navodi Milivojević.

Poništavanje Briselskog sporazuma je nešto što treba uraditi, Dragomir Anđelković

„Priča o vešalima je propaganda, ako iz pozicije predsednika Republike kaže građanima, vi koji ste ovde ste za politiku budućnosti, a oni koji nisu došli su predstavnici politike vešala. To kaže predstavnik ratnohuškačke politike, tu politiku mržnje, koju je ta stranka emitovala prema nekim drugim narodima, sad emituje prema delu sopstvenog naroda. I prema onom koji misli da Kosovo nikada, ni po koju cenu ne treba da bude dato bilo kome i da mora ostati deo Srbije i onom delu koji smatra da Kosovo treba odseći. Sad smo svi faktički izdajnici, jedino ovi koji podržavaju politiku budućnosti, kako se to zove, nisu izdajnici i ne pripadaju politici vešala. To nije diskurs ozbiljnog državnika. Vučić se pojavljuje kao čovek koji tumači Ustav. Nemamo Ustavni sud. Što 2012. nateraše Nikolića da podnese ostavku. Šta bi s Briselskim sporazumom, najmanje dve inicijative za ocenu ustavnosti, Ustavni sud je rekao da ih vlada mora uskladiti sa ustavom. Šta je s tim, prošlo je pet i po godina,“ rekao je Milivojević.

Njegov kolega, Anđelković, međutim, genezu kosovskog problema vidi ranije.

„Ova vlast, uz sve mane koje ima, ipak nije povukla neki potez koji je doveo Srbiju u goru poziciju po pitanju Kosova na način kao što je uradila ova ekipa koja sad želi da dođe na vlast sa EULEX-om,“ izjavio je.

Na upadicu Milivojevića šta vi mislite o Prvom briselskom sporazumu, Anđelković je odgovorio da je Briselski sporazum „mnogo manja šteta od EULEX-a“.

„EULEX je najveća šteta. Kad smo izmestili iz Ujedinjenih nacija kontrolu nad Kosovom i prepustili Evropskoj uniji. Drugo, obraćanje Međunarodnom sudu pravde. A ko je to uradio? Jeremić i Đilas, hoće li oni spasiti Kosovo,“ upitao je Anđelković.

Na ovo pitanje, Milivojević je reagovao ispravkom da su ta dva poteza povukli Tadić i Jeremić i premda se složio da su bili pogubni, ipak je ostao pri stavu da je Brisleski sporazum pogubniji.

„2013. godina i Prvi briselski sporazum koji su parafirali premijer Dačić i njegov zamenik, gospodin Vučić, u kome se i na jednom jedinom mestu, ni jednoj tački ne pominje Srbija…hoćete reći da je to dobar sporazum,“ zapitao je Milivojević.

„Poništavanje Briselskog sporazuma je nešto što treba uraditi,“ odgovorio je Anđelković.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.