Miletić: Odluka Ustavnog suda je kompromisno rešenje

Izvor: RTK2 (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

Potpredsednik Skupštine Kosova u prethodnom sazivu Petar Miletić izjavio je za RTK2 da odluku Ustavnog suda tumači kao kompromisno rešenje zmeđu toga da mandatar mora da bude iz partije koja je osvojila najviše glasova i toga da li uopšte može da bude neko drugi.

„Odluka Ustavnog suda mora da se poštuje i tu nema govora“, rekao je Petar Miletić, potpredsednik Skupštine u prethodnom sazivu, ističući da nije dobro što je došlo do situacije da Ustavni sud presudi kome dati mandat.

„Ovu odluku tumačim kao neko kompromisno rešenje između toga da mandatar mora da bude iz najveće koalicije koja je osvojila najviše glasova na izborima i toga da li uopšte može da bude neko drugi. Kako sada stvari stoje mandat će biti poveren koaliciji okupljenoj oko DPK, ako ne uspeju da za 15 dana obezbede najmanje 61 poslanika, onda mandat ide onom ko to može da obezbedi“, rekao je Miletić.

Branimir Stojanović, iz Srpske liste ističe da očekuje dalji razvoj političke situacije na Kosovu i da li će određeni mandatar sastaviti većinu.

„Ono što smo mi već rekli, a to je da se mi nećemo opredeljivati, niti ćemo odlučivati između evropskih političkih lidera ko će biti onaj koji će predstavljati albansku zajednicu na Kosovu, prepustićemo njima da to odluče. Očekujemo da se u narednih nekoliko nedelja razjasni ta situacija i da vidimo ko je taj ispred Albanaca ko će predstavljati Albanski narod na Kosovu i ko ima prava da u njihovo ime govori“, rekao je Stojanović za RTK2.

I Rada Trajković, poslanica u prethodnom sazivu Skupštine Kosova, smatra da se odluka Ustavnog suda mora poštovati. Ona ističe da ko god formira Vladu srpske partije trebaju biti njihov partner.

„Odluka koju je doneo Ustavni sud mora se poštovati. Da li se to nekome sviđa ili ne, da li bi želeo drugačiju proceduru je potpuno nevažno. Ja mislim da je gospodin Tači dobio pravo da, ukoliko obezbedi parlamentarnu većinu, formira Vladu i sada se sve nalazi suštinski u njegovim rukama. Sa druge strane, već postoji profilisana većina sastavljena od više partija koje su učestvovale na izborima, to je jedna kompaktna Albanska većina poslanika, mi znamo da smo manjina i bez obzira koja većina formira Vladu, mi trebamo da budemo njen partner”, rekla je Rada Trajković za RTK2.

Ustavni sud Kosova juče je doneo odluku da mandat za sastav Vlade Kosova dobije partija koja je osvojila najveći broj glasova na izborima, u ovom slučaju Demokratska partija Kosova Hašima Tačiija. U odluci Ustavnog suda stoji da ukoliko prvi izbor vlade ne uspe, mandatar može biti iz sledeće partije ili koalicije, a Ustavni sud ne odbacuje mogućnost da prva partija i u drugom pokušaju predloži novog mandatara.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.