Anketa: 74 odsto Kosovara bi u Evropsku uniju

Izvor: Info-ks (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

Ako bi se sutra održao referendum o pridruživanju Evropskoj uniji, 79 odsto ispitanika na Kosovu bi glasalo "za" (četiri odsto više nego 2013. godine), protiv bi bilo 5 odsto, dok bi 11 odsto ostalo "neutralno". Uzimajući u obzir etničke razlike, kosovski Albanci su uveliko (82 odsto) za članstvo u EU, dok su Srbi među "neutralnim" ispitanicima ili ispitanicima koji su "protiv" takvog članstva (65 odsto), pokazuje Istraživanje svijesti o EU i evropskoj integraciji među građanima Kosova, koje je predstavila Kancelarija Evropske unije u Prištini.

Kako istraživanje još pokazuje većina ispitanika (74 odsto) smatra da bi integracija Kosova u EU bila od prednosti, a najvažnijim pitanjima na tom putu označava "borbu protiv korupcije", "ekonomsku situaciju" i "nezaposlenost". U manjoj mjeri, važnim pitanjima smatraju i "integraciju sjevera" i "nemogućnost putovanja u EU".

"U poređenju sa ranijim istraživanjem, neznatno veći procenat ispitanika smatra da bi integracija u EU pomogla Kosovu da uredi i riješi pitanja kao što su "demokratija" (72 odsto), "socijalna zaštita" (67 odsto) i "prosvjetni sistem" (67 odsto)", pokazuje istraživanje.

Istraživanje licem u lice sprovedeno je među 1.500 ispitanika u 37 opština na Kosovu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.