Severna Mitrovica: ponovo incident u Brđanima

14:45 – Sastanak srpskih i albanskih predstavnika iz naselja "Brđani", uz prisustvo opštinske građevinske inspekcijske službe i opštinskih odbornika iz obe zajednice, završen je dogovorom da se radovi na izgradnji šest albanskih kuća u ovom naselju za sada obustave, a da se istovremeno svi budući radovi na izgradnji ovih kuća regulišu kroz važeću opštinsku proceduru, potvrdio je jedan od učesnika ovog sastanka, stanovnik Brđana, Dragoslav Živković. 

"Završen je sastanak i dogovor je da se ide preko institucija, legalnim putem. Kao što je važilo za Srbe, treba da važi i za Albance – da povratak ide preko institucija, a ne da neko uzme kamion i bager i  da tek tako gradi. Imali smo izbore, imamo gradonačelnika, imamo skupštinu, zašto bismo sada sve to zaobilazili i primenjivali silu?!" rekao je za KoSSev Dragoslav Živković.

Na pitanje kako su albanski predstavnici reagovali tokom sastanka, Živković je rekao da su u početku negodovali. Po njegovim rečima, oni su optužili srpske predstavnike da ne poštuju kosovske institucije, na šta su predstavnici srpske zajednice odgovorili, kako je Živković rekao, da ih Albanci sa jedne strane optužuju da su državni neprijatelji kada ne poštuju kosovske institucije, a da sada, kada su se Srbi jasno pozvali na institucije, to za Albance na početku sastanka i dalje nije bilo prihvatljivo. On je naglasio da su Albanci ipak tokom sastanka razumeli i prihvatili argumente srpske strane. 

Živković je dodao da je dodatni problem koji komplikuje osetljivo pitanje izgradnje kuća u naselju "Brđani" i dosadašnja neslaganja između srpske i albanske zajednice o broju albanskih kuća. 

Živković tvrdi da se Albanci služe, kako je rekao, "po malo neistinom", kada kažu da se kuće prave na postojećim ruševinama.

"To se može vrlo lako utvrditi. Ko god poznaje situaciju u Brđanima i ko dođe ovde, može da vrlo lako da vidi da nije tačno da su se sve kuće za Albance pravile na postojećim ruševinama," rekao je Živković za naš portal. 

13:45 – Sastanak između srpskih i albanskih predstavnika naselja "Brđani"

U ovim trenucima sastanak između srpskih i albanskih predstavnika naselja Brđani još uvek traje. Razgovaraju po tri srpska i albanska predstavnika iz ovog naselja. Sastanku prisustvuju i dva albanska odbornika i jedan srpski SO Severna Mitrovica, kao i predstavnici građevinske inspekcijske službe iz opštine Severna Mitrovica, koji su zapravo još uvek radnici Administrativne kancelarije za Severnu Mitrovicu.

Nakon što je inicirao sastanak i prisustvovao sastanku u početku, gradonačelnik Severne  Mitrovice, Goran Rakić, nije više na ovom sastanku. On je u izjavi za KoSSev apelovao na sve građane da ne daju političku dimenziju jutrošnjem događaju, jer se, kako je rekao, radi o tehničkom problemu. 

Povezani članci

Brđani: Albanci sa juga gradili kuće do sada bez konsultacije sa Srbima

Kosovski ministar za povratak i britanski ambasador o Brđanima i Svinjaru

"Najvažnije je da se građani dve zajednice iz ovog naselja dogovore i ja sam samo inicirao sastanak posle jutrošnjeg problema. Građani iz dve zajednice u naselju Brđani sada razgovaraju sa nadležnim inspekcijskim službama. Veoma je bitno da im nadležne stručne službe objasne proceduru kada je u pitanju popravka i izgradnja kuća i apelujem na sve građane da ovom događaju ne daju političku dimenziju, već da ovo shvate kao jedno tečničko, opštinsko pitanje koje se može bez problema rešiti, sve dok se bude poštovala procedura," rekao je gradonečelnik Rakić u izjavi za KoSSev. 

13:26 – U toku je sastanak gradonačelnika Severne Mitrovice, Gorana Rakića, sa po tri predstavnika srpske i albanske zajednice iz naselja Brđani, a nakon najnovijeg incidenta u ovom naselju.

Grupa Albanaca je danas, između 11 i 12 časova, blokirala prolaz stanovnicima ovog naselja, pošto je na teren izašao tim inspektora Administrativne kancelarije i stopirao radove gradnje na jednoj od kuća, zatraživši im na uvid dozvolu za izgradnju koju nisu imali. Inspekcijski tim je izvođače radova uputio na proceduru za dobijanje dozvole za ove radove u istoj kancelariji, saznaje KoSSev iz izvora bliskih policiji i opštinskim strukturama. 

I dok radio "Kontakt plus" prenosi da su put blokirali Albanci, koji zahtevaju da im se omogući gradnja kuća u ovom naselju, sa jednim kamionom firme "Bajrami" i još nekoliko privatnih putničkih automobila, kosovski mediji prenose da su danas oko 10 i 30, Srbi stopirali izgradnju šest albanskih kuća u naselju Brđani.

Tako agencija "Kosovapress" prenosi da je nakon što je kompanija "Shpk Lili Grup" danas, oko osam sati ujutru, počela sa radom, nakon dva i po sata, 20 Srba, svojim vozilima su blokirali put u ovom naselju, te da je albanski predstavnik naselja Brđani, Nazim Ismaili, potvrdio da su Srbi zaustavili izgradnju, koja je, po njegovim rečima, došla bez ikavog razloga.


Brđani – poprište etničkih tenzija

Naselje "Brđani" je jedno od četiri multietničkih naselja Severne Kosovske Mitrovice. Iako je od 2008. počeo masovniji povratak Albanaca u ovo naselje i to – renoviranjem, ali i izgradnjom serije novih kuća, prvi pokušaj povratka Albanaca se dogodio 10. septembra 1999. godine. Tada se, uz pomoć francuskog KFOR-a, nekoliko albanskih porodica vratilo u svoje razrušene kuće. Srbi su ubrzo organizovali mirnu protestnu šetnju kroz naselje, a na protestu su se – po prvi put za Severnu Mitrovicu – dominatno našli žene i deca. Tokom ove protestne šetnje, albanski povratnici su otvorili vatru iz automatskog oružja na kolonu Srba. Situaciju su uspeli da smire francuski vojnici, da bi ovaj isti događaj Albancima u Južnoj Mitrovici poslužio kao povod za trodnevne velike sukobe na glavnom mitrovičkom mostu, kada je u ovim neredima povređeno 32 Srba i15 francuskih vojnika.

Iako su predstavnici srpske zajednice 2000. godine sa UNMIK-om sklopili ugovor da u naselju Brđani postoji "žuta linija" koja razdvaja severni i južni deo grada i da se van nje ne mogu graditi objekti ni sa jedne, ni sa druge strane bez saglasnosti obeju zajednica, taj ugovor je prekršen 2008. kada su Albanci u pratnji EULEX-a i KFOR-a započeli izgradnju porodičnih objekata van te linije. Od tada, pa sve do 2013. Srbi su organizovali višednevne proteste, suprotstavljajući se izgradnji 72 albanske kuće, koliko su ih sami stanovnici izbrojali, te – kako su navodili, pokušaju Albanaca da promene etničku strukturu stanovništva tog dela Kosovske Mitrovice. Proteste su pratili i incidenti – ranjavanje desetine Srba, ali i ubistvo meštanina Brđana – Save Mojsića u novembru 2011. Iako ubistvo Mojsića nije bilo direktno povezano sa protestima, ubistvo je okarakterisano kao etnički motivisano – očevici su tvrdili da su ubistvo izvršili Albanci iz naselja Brđani.


 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.