Mihajlović: Priznanje znači jer ga delim sa mojim prijateljem Bećajem i što stiže iz moje profesije

„Čovek se do četvrte godine uči da govori, od četvrte se uči da ćuti, ali se uči i nešto drugo – da treba govoriti onda kada svi ćute“, kazao je danas iz Kosovske Mitrovice novinar i analitičar Milivoje Mihajlović.

U znak decenije rada, KoSSev portal danas je uručio svoju prvu nagradu za profesionalnost i doprinos javnom interesu koja nosi naziv „ČasTnica“.

Ove prve godine uručene su dve nagrade. Novinaru i analitičaru, rodom iz Prištine – Milivoju Mihajloviću, i posthumno univerzitetskom profesoru i publicisti Beljalju Bećaju (Belul Beqaj), koji je preminuo septembra 2022. godine, čije je priznanje danas uručeno njegovoj ćerki, Adei Bećaj.

Dugo su godina, sve do Bećajeve smrti, njih dvojica preko svojih kolumni vodili prepisku „Prištinska veza“ na našem portalu.

A kako je to počelo, podsetio je danas Mihajlović.

„Te 2018. godine je Oksfordski rečnik za reč godine izabrao reč ‘toksično’. Pre svega, zbog toga što su ocenili da je takvo stanje u medijima u celom svetu, na društvenim mrežama. Ta toksika javnog prostora, na neki način je inicirala naš dijalog ‘Prištinska veza’. Moj prijatelj Beljulj Bećaj je govorio ‘Hajde malo da detoksikujemo taj javni prostor'“, priseća se.

To dugogodišnje „dopisivanje“, kaže, bilo je iskreno, prijateljski i pošteno.

Na njegovu veliku žalost, moralo je da se prekine:

„Onda kada se on ozbiljno razboleo i prerano otišao. Nadam se na neko bolje mesto“.

Ono što su oni radili, kaže, trebalo bi da bude uloga svakog novinara.

„Čovek se do četvrte godine uči da govori, od četvrte godine se uči da ćuti, ali se uči i nešto drugo – da treba govoriti onda kada svi ćute. To je uloga nas novinara, čija je i sama profesija, na neki način – grešna. Naš posao je da nekome pričamo šta je neko uradio, da prepričamo šta je neko rekao. To je na neki način poprilično grešno“. 

Nagrada koju je danas primio, kaže, znači posledicu rečenice koju je čuo tokom poslednjeg razgovora sa Beljuljom Bećajem.

„Pitao sam ga kako je, a on mi je kazao: ‘Stižu fakture iz prošlosti’. Upravo je i ovo jedna od faktura koje su stigle“, poručio je.

„Živimo u vreme kada postajete hrabri ako kažete ono što svi znaju, a vi to izgovorite glasno. Nažalost, to je priroda i ovog posla i nije to nikakva velika hrabrost. Nije to bila ni hrabrost ni u vreme onog ozloglašenog ‘komunizma’ kada smo imali malo više sloboda u javnom prostoru nego što imamo sada“.

Zahvalio se uredništvu KoSSev-a zbog toga što je njemu pripala naša nagrada.

„Ona mi znači zbog toga što je delim sa njima, a i zbog toga što stiže iz profesije“, poručio je.

Kako je protekla ceremonija uručivanja „ČasTnice“, prve novinarske nagrade portala KoSSev, čitajte u:

Vučenić na dodeli ČasTnice: Bećaj i Mihajlović su iz bunara koji nema dno godinama slali poruku da nade ipak ima

Uručene prve ČasTnice – nagrade u znak decenije rada KoSSev portalaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.