Uručene prve ČasTnice – nagrade u znak decenije rada KoSSev portala

U znak decenije rada, KoSSev portal danas je uručio svoju prvu nagradu za profesionalnost i doprinos javnom interesu koja nosi naziv „ČasTnica“.

Ove prve godine uručene su dve nagrade. Novinaru i analitičaru, rodom iz Prištine – Milivoju Mihajloviću, i posthumno univerzitetskom profesoru i publicisti Beljalju Bećaju (Belul Beqaj), koji je preminuo septembra 2022. godine, čije je priznanje danas uručeno njegovoj ćerki, Adei Bećaj.

Ceremoniji uručivanja novoutvrđene „ČasTnice“ u Kosovskoj Mitrovici prisustvovao je veći broj zvanica, među kojima su novinari iz srpskih i albanskih redakcija na Kosovu, kao i predstavnici civilnih društava, institucija, međunarodnih organizacija na Kosovu, misije KFOR i ambasada.

Podršku svojim dolaskom pružio je i predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), Željko Bodrožić. 

Dodeli priznanja prisustvovala je i idejni tvorac ove nagrade „kuma“ – srpska novinarka Danica Vučenić, ali i „kum“ – novinar KoSSev portala, Ivan Mitić, koji je osmislio naziv nagrade.

„Naš izbor ove godine nije bio težak, nametnuo se sam. U vremenu neprijateljstva, širenja mržnje i zla, promovisanja licemerja, laži i propagande, njihova prepiska na našem portalu bila je glas istine i razuma; merilo pristojnosti koje nije ugrozilo intenzivnu iskrenost u njihovom svedočenju. Ispovedali su svoj duboki unutrašnji doživljaj društva u kojem žive i kojem aktivno doprinose, uvek sa kritičke distance pojedinca koji senzibilisano promišlja o sebi i okruženju. Razgovarali su jedan sa drugim. Takva je bila njihova Prištinska veza“, kazala je na današnjoj ceremoniji uručivanja priznanja o dobitnicima urednica portala KoSSev, Tatjana Lazarević.

Smrt je pretekla Beljulja Bećaja, poručila je, da nastavi sa svojim glasnim promišljanjem naše stvarnosti i podizanjem glasa za mir.

Poslednju kolumnu koju je započeo da piše za naš portal, dovršio je njegov prijatelj i kolega Ismet Hajdari, koji je danas prisustvovao dodeli priznanja posthumno za svog bliskog druga.

Beljulj Bećaj (Belul Beqaj), univerzitetski profesor i politikolog, rođen je u Prizrenu 1957, gde je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu, magistrirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Prištini i doktorirao političke nauke na Univerzitetu “Kiril i Metodije“ u Makedoniji. Autor je stotine javnih i naučnih radova i učesnik brojnih javnih dijaloških susreta.

„Ono što je govorio na javnim događajima, pričao bi i privatno: istinski se zalagao za dijalog i suživot i ultimativno verovao u njega kao jedini izlaz za balkanske nedaće. Imao je sluha za drugu stranu, bio je ponosan na svoje i podjednako poštovao tuđe, radovao ga je zajednički život, rastuživali mržnja, nerazumevanje i neobrazovanost. Nije podnosio koruptivnost loših lidera“, kazala je Lazarević.


Milivoje Mihajlović, rođen je 1958. godine u Prištini. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Prištini, odsek književnost, 1983. godine. O događajima na Kosovu izveštavao je za prištinsko „Jedinstvo“, Tanjug, Radio-televiziju Beograd, BBC, APTN, Agenciju Frans Press, CBS… Bio je glavni urednik Radio Prištine, osnivač Media centra, urednik informativnog programa YU-info televizije, direktor Radio Beograda, direktor Kancelarije Vlade Republike Srbije za informisanje od 2007. do 2015. Godine 1999. sa ostalim Srbima napušta Prištinu i seli se u Beograd, gde i danas živi.

Mihajlović je vrstan poznavalac kosovske problematike. Jedan je od retkih srpskih novinara, koji, iako primoran da napusti Prištinu, Kosovo nije nikad napustio, aktivno svedočeći o prošlom i sadašnjem vremenu.

„U dobu sunovrata novinarske profesije, sačuvao je njeno dostojanstvo, kao i svoj integritet. U burnim političkim dešavanjima i sudbini koju su doživeli Srbi sa Kosova, nije poklekao, niti se uzneo u narativima zvaničnih vlasti“, istakla je Lazarević.

Nagrada će se ubuduće uručivati jednom godišnje tj. 7. februara kada je KoSSev portal i započeo sa radom davne 2014. godine.

Cilj nagrade je da se dodeli pojedincu koji je posvećen profesionalnom radu, zastupanju javnog interesa, odlikuju ga integritet, kredibilitet, kao i posvećenost miru i opštem dobru.

Dva su razloga što KoSSev ove godine po prvi put proslavlja godišnjicu svog postojanja, kazala je Lazarević na ovoj ceremoniji:

„Dužnost zove – prvi i najvažniji. Svaki je 7. februar bio pun događaja o kojima je trebalo da se izveštava i poslova koje je trebalo obaviti. Drugi, lični, možda i na granici sujeverja: Isuviše očigledno nam je stavljano do znanja da se moćnom delu društva ne dopada ono što radimo; nekada otvorenim napadima, nekada mekim pritiskom, uvek ignorisanjem onih koji moraju da odgovaraju na pitanja javnosti“.

„Šta biste u takvoj situaciji proslavljali, osim u svojoj redakciji samu činjenicu da postojite, trajete i da se niste dali? Zar ne bi fanfare i konfete delovale neumesno naspram još većeg rada, nastojanja da ostanete na ispravnom putu i duboke zahvalnosti da vas onaj najmoćniji deo društva – javnost – podržava, čak i kada to ne smeju javno da iskažu? I pošto naše godišnjice najbolje obeležavamo novim rezultatima, neka bude tako!“.

FOTO: KoSSev


Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.