Migrant provalio u kuću u Lici: Oprosti mi, gladan sam

Hiljade migranata nalazi se u teškoj situaciji širom Balkana. Idu hladni dani, a mnogi tumaraju bez hrane, higijenskih uslova, čak i ličnih dokumenata, naseljima i nepristupačnim terenima, naročito u pograničnim krajevima. Njihova krajnja destinacija je EU, ali se i stotine migranata vraća nazad, stazama kojima su prethodno prolazili.

Situacija je trenutno veoma teška u delu Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Veća grupa migranata stigla je do Gospića, provalila je u jednu kuću, a neko je napisao izvinjenje uz objašnjenje da je to uradio zato što je veoma gladan. Na razbijenim staklima pronađeni su tragovi krvi, a na ulaznim vratima je izgrebana poruka: “Oprosti, prijatelju, ali ja sam toliko gladan da sam morao provaliti. Potičem iz grada Kana“.

Još se ne zna da li je i šta je ovaj čovek otuđio, javlja Lika online.

Od jutros neprekidno stižu dojave o brojnim grupama ilegalnih migranata koji su najverovatnije zbog vrlo guste magle zalutali i osvanuli pod Velebitom.

Alarmirana je i policija. Primećeno je nekoliko grupa migranata koji dezorijentisano hodaju na terenu između Bilaja i Čitluka.

Prekopane bašte i povremene krađe pilića postali su svakodnevica u mnogim selima u okolici Gospića.

Jutrošnja gusta magla i temperatura od 1,4 stepeni naterali su očajne ljude da nastave put, pri čemu su mnogi zalutali u bespuća Velebita.

Svet postaje sve manje tolerantan prema migrantima, pokazuje istraživanje Gallupa objavljeno u sredu, a Hrvatska je, prema tom istraživanju, četvrta na listi zemalja u 2019. koje najmanje prihvataju migrante, dok je Severna Makedonija prva, javlja portal Civilno društvo iz Hrvatske.

Policija još uvek nadzire teren jer je nepoznato koliko se migranata našlo u ovom delu Like. Mediji nemaju službenih saznanja o ovome, ali društvenim mrežama već kruže mnogi snimci i fotografije grupa.

Nadzorna kamera na osamljenoj kući u Čitluku snimila je jednog migranta koji je verovatno bolestan ili toliko iscrpljen da se jedva drži na nogama.

Mnogobrojni migranti nalaze se i na ulicama Bihaća, javlja HRT. Najviše ih je među ruševinama bivše fabrike Krajina-metal, udaljene svega nekoliko kilometara od centra grada. Kako piše reporter Pixsella Armin Durgutmigranti kažu da ih bihaćka policija svakodnevno maltretira, dolazi do njih, tuče ih i otima im novac i telefone.

Migranti su kod Velike Kladuše sami napravili novi kamp.

Žičana ograda koja deli Srbiju i Severnu Makedoniju već danima je tema o kojoj se šuška sa obe strane. Zvaničnici o tome ćute, a meštani malo znaju. Reporterki DW srpska i austrijska policija zabranili su da priđu ogradi. O tome opširnije u posebnoj vesti.


Reportaže o teškim uslovima u kojima se nalaze izbeglice sa bliskog i srednjeg istoka su brojne, jedna od njih je i današnja iz Subotice

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.