Meuči: Politička rasprava se ne sme koristiti za uticaj na sudske odluke; SDP: Nikad nismo vršili politički uticaj na pravosuđe

Sudske odluke donose nezavisne sudije koje funkcionišu van okvira političke rasprave i javnog mnjenja, a odluke donose na osnovu dokaza. Ukoliko neka stranka nije zadovoljna odlukom sudije, ili sudskog veća, predviđeni su pravni lekovi. Politička rasprava se ne sme koristiti za uticaj na odluke koje donose sudije i politička elita bi trebalo da se uzdrži od svakog pokušaja da to učini – ovo su poruke šefa misije EULEX-a, Gabrijela Meučija, a u odgovoru na zahtev Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" da se njihovom lideru, Oliveru Ivanoviću, omogući odbrana sa slobode. Ova stranka je zahtev Meučiju uputila 10. avgusta, sa prvog protesta podrške svom pritvorenom lideru i penzionisanom pukovniku MUP-a, Dragoljubu Delibašiću, od kada je Ivanović i započeo štrajk glađu. U međuvremenu je GI SDP saopštenjem za medije reagovala na Meučijev odgovor, navodeći da su očekivali da će "opet ponoviti prazne floskule" i podsećajući da nijedan od 47 svedoka tužilaštva do sada nije potkrepio navode optužnice protiv Ivanovića. GI SDP tvrdi da oni nikada nisu vršili politički uticaj na pravosudne funkcije.

"Delimo vašu zabrinutost u pogledu njegovog (Olivera Ivanovića) zdravlja ako nastavi sa štrajkom glađu. U isto vreme, imamo puno poverenje u relevantne institucije da će poštovati njegova prava," stoji u Meučijevom odgovoru SDP-u. 

Sudije služe zakonu, svoj posao obavljaju nepristrasno, nezavisno, sa integritetom, obezbeđujući da nema nepotrebnih kašnjenja u suđenju, naveo je dalje Meuči, dodajući da je EULEX zabrinut zbog odluke Ivanovića da štrajkuje glađu, posebno zato što se "suđenje možda neće nastaviti neko vreme, jer ima puno svedoka koji tek treba da svedoče."

U saopštenju za štampu se ističe i da su Oliveru Ivanovću na raspolaganju "predviđeni pravni lekovi" u slučaju da nije zadovoljan sudskom odlukom.   

Meučijev odgovor na SDP-ov zahtev možete pogledati OVDE.

Meuči je istakao i da se politička rasprava ne sme koristiti za "uticaj na odluke koje donose nezavisne sudije," a  da bi "politička elita trebalo da se uzdržava od svakog pokušaja da to učini."

SDP: 47 svedoka optužbe nije potkrepilo navode optužnice; pritvor prerastao u kaznu 

Reakciju SDP-a na Meučijev odgovor, možete pogledati OVDE

Sa druge strane, GI SDP je reagovala na Meučijev odgovor saopštenjem, navodeći da odgovaraju na svaku od "praznih floskula" koju je, kako su naveli iz ove partije, Meuči ponovio, ističući da su odgovor na svoj zahtev dobili posle sedam dana. 

Iz ove partije su istovremeno upitali "da li su sudije nezavisne od političkog uticaja unutar samog EULEX-a", jer, kako su naveli, ne može se drugačije "objasniti činjenica" da je Meuči "još pre nekoliko meseci vizionarski predvideo trajanje pritvora" Ivanoviću, a da uz to još uvek nisu pronađene ubice dece iz Goraždevca, Srba u Starom Gracku, kao ni oni koji su organizovali pogrom 17. marta 2004.

Oni su upitali i da li je šef Misije EULEX-a upoznat sa tim da nijedan on 47 svedoka tužilaštva "nije potkrepio navode optužnice" protiv Ivanovića, da su "skoro svi oni govorili u prilog odbrani", a da to "nije bilo dovoljno da tužilac odustane od optužnice," niti da se Ivanoviću ukine pritvor "koji je prerastao u kaznu".

SDP, takođe, tvrdi i da nikada nisu vršili politički uticaj na "pravosudne funkcije", ali i da neće "ćutati na ugrožavanje ljudskih prava". 

Oni su istovremeno upitali Meučija i da li mu je poznato da će u periodu od 1. juna do 10. septembra EULEX-ovo sudsko veće, koje vodi slučaj Ivanovića i još četvorice Srba, imati pauzu od 65 dana.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.