Meuči: Navodi o korupciji se istražuju

Pravosudni organi na Kosovu i EULEX sprovode zajedničku istragu o tvrdnjama da postoji korupcija unutar misije od 2013. godine, rekao je danas na konferenciji za štampu novoimenovani šef misije EU za vladavinu prava na Kosovu, Gabriele Meuči.
 
Meuči je, međutim, odbio da da potpune odgovore na pitanja o tvrdnjama da postoji korpupcija, a koje poslednjih dana potresaju EULEX. 
 
“Navodi o korupciji se detaljno istražuju. Ne mogu da komentarišem istragu koja je u toku. Imam puno poverenje u integritet i profesionalnost mojih službenika,” odgovorio je Meučija na pitanje da li je glavna tužiteljka EULEX-a blokirala istragu protiv Frančeska Florija samo zato što on uživa imunitet.
 
Navodi koje je tužiteljka Marija Bamije iznela u intervjuu za list "Koha ditore" se, prema rečima Meučija, istražuju od 2013. godine. 
 

Povezani članci: 

EULEX se zatvara što je pre moguće: Borhart napustio EULEX zbog korupcije, tužiteljki Bamieh prećeno smrću?

Bivši šef EULEX-a Borhart i tužiteljka Novotna sprečili istragu protiv Florija?

Suspendovana tužiteljka EULEX-a prethodno tužila bivšeg poslodavca i dobila rekordnu odštetu

Šef EULEX-a: "Merodavniji forum" za optužbe i dokaze protiv EULEX-ovih sudija i tužioca je na sudu, a ne "pred sudom javnog mnjenja"

Koha: Sudije EULEX-a primale mito da zatvore više slučajeva na Kosovu, a tužilac Ratel ometao istrage

“Evropska unija je odlučila da delimično ukine imunitet jednom licu kako bi istraga mogla da napreduje. Delimično ukidanje imuniteta je tehnički korak u sudskom postupku koji ne prejudicira konačni ishod postupka. Kao što sam pomenuo, pretpostavka nevinosti i dalje stoji. Međutim, ovo pokazuje našu odlučnost da se pozabavimo ovim tvrdnjama,” rekao je Meuči.

 
Meuči tvrdi da je imunitet ukinut pre objavljivanja članaka o korupciji, a da je postupak pokrenut pre više meseci, ne iznoseći više detalja zbog istrage koja se vodi.
 
“Misija je dobro upoznata sa navodima, reagovala je i odredila tužioce i policijske istražitelje i zajednički radi sa kosovskim 'pandanima'. Proces je započet još 2013. godine. Što se tiče takvih istraga, svako bi voleo da se stvar što pre završi, ali svugde u svetu ovakve istrage traju duže. Poenta je da tvrdnje nisu ignorisane,” kazao je Meuči.
 
Šef EULEX-a je negirao da su službenici ove misije pretili novinaru lista "Koha ditore" koji je pokrenuo priču o korupciji u EULEX-u, kao i da se protiv njega vodi krivični postupak. 
 
Meuči je negirao i informacije da EULEX-ovi službenici prate britansku tužiteljku Mariju Bamije, ali je potvrdio da je suspendovana i to sa "punom platom".
 
Na pitanje, da li će se poslednja dešavanja negativno odraziti na kredibilitet misije, Meuči je rekao da ne misli da bi EULEX trebalo da izgubi poverenje ljudi na Kosovu:
 
“Ako postoje tvrdnje da se nešto dešava, mi reagujemo. Smatram da zaslužujemo poverenje”.
 
Predstavnici misije EULEX odbili su da odgovore na pitanje da li su tačne tvrdnje da su krivotvoreni navodi iz dopisa MUP-a Srbije u optužnici protiv Olivera Ivanovića. Portparolka EULEX-a, Dragana Nikolić Solomon je rekla da oni ne žele da kometarišu procese koji su u toku.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.