Metohija: Buduće srpske diplomate u manastirima, kosovske sa DiKarlo i Petričem

“Nama je ova poseta izuzetno značajna jer smo se uživo susreli sa životom našeg stanovništva i nadamo se da ćemo kao buduće mlade diplomate moći da im pomognemo kroz svoj angažman. Skoro se svakodnevno susrećemo sa pitanjem Kosova i Metohije u svom radu”; “Ovaj seminar doprinosi jačanju regionalne saradnje na Balkanu kao mogućnost za izgradnju mostova kolegijalnosti i prijateljstva između mladih diplomata". Ovo su dve ključne poruke polaznike dve diplomatske škole, jedne iz Beograda, jedne iz Prištine, u jučerašnjem danu živih aktivnosti i za jedne i za druge. Oni su na svega nekoliko desetina kilometara rastojanja učestvovali u različitim edukativnim programima za buduće diplomate. Srpske diplomate u poseti manastirima – duhovnom blagu i svetinjama srpskog naroda, drugi dočekali visoke ambasadore Rozmeri DiKarlo i Volfganga Petriča, ističući značaj regionalne saradnje i partnerstva.

"Srbi na KiM su nam pokazali koliko su srčani, koliko njihovo srce nije preraslo u led"

Grupa od 49 polaznika Diplomatske akademije Ministarstava spoljnih poslova Srbije boravila je u dvodnevnoj poseti Kosovu i Metohiji. Buduće diplomate obišle su prekjuče i juče Kosovsku Mitrovicu, Gračanicu, Štrpce, Prizren i Prištinu, kao i Prizrensku Bogosloviju – manastire Banjsku, Bogorodicu Ljevišku, Sv. Arhangele, Gračanicu, Visoke Dečane i Pećku patrijaršiju. Buduće srpske diplomate bile su tako u prilici da se upoznaju sa duhovnom, kulturnom i umetničkim blagom Kosova i Metohije, srpskim svetinjama koje spadaju među najveća dostignuća hrišćanske civilizacije, javio je Tanjug..

Rukovodilac Diplomatske akademije MSP Mirjana Milosavljević ocenila je u porti manastira Visoki Dečani da je poseta bila izuzetno korisna i da su polaznici Diplomatske akademije, koji su se susreli sa Srbima na KiM, čuli njihovu životnu priču, njihovo životno diplomatsko iskustvo.

Povezani članci: 

Polaznici Diplomatske akademije MSP na Kosovu

Srpski diplomatski akademci u Parku mira, UNMIK-u i manastirima, kosovski sa Rozmeri DiKarlo i Volfgangom Petričem

“Srbi na KiM su nam pokazali koliko su srčani, koliko njihovo srce nije preraslo u led, da su apsolutno spremni za svaki životni poduhvat, da se ne boje nikakvih pretnji i da nema straha u njihovom životu”, rekla je ona, dodavši da su tokom razgovora sa Srbima na KiM "prepoznali njihove potrebe" i da će kao državni službenici i buduće diplomate pomoći, prenosi Tanjug.

Tanjug je preneo izjavu još jednog člana delegacije ove akademije – Vladimira Vinša na koga je najupečatljiviji utisak ostavilo gostoprimstvo na koje su gosti iz Beograda nailazili kod sveštenih lica od Banjske do Visokih Dečana i gostoprimstvo i  srdačnost srpskog stanovništva u Štrpcu.

“Nama je ova poseta izuzetno značajna jer smo se uživo susreli sa životom našeg stanovništva i nadamo se da ćemo kao buduće mlade diplomate moći da im pomognemo kroz svoj angažman. Skoro se svakodnevno susrećemo sa pitanjem Kosova i Metohije u svom radu”, rekao je Vinš.

Domaćin budućim srpskim diplomatama na Kosovu i Metohiji bio je zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Željko Jović, koji je prethodno, na mostu u Kosovskoj Mitrovici, istakao da je ključni cilj ove posete taj da se mladi ljudi kao "temelj i okosnica srpske državne administracije, upoznaju i ostvare direktan kontakt sa našim narodom u pokrajini".

"SAD nastavljaju da podržavaju kosovsku diplomatiju i evroatlantsku integraciju celog Zapadnog Balkana"

Na drugoj strani, u organizaciji Diplomatske akademije Kosova, juče je u Peći počela druga prolećna škola za mlade diplomate Kosova čiji je fokus “Regionalna saradnja i bezbednosni izazovi”. 

Prvog dana ove škole ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Ujedinjenim Nacijama u Njujorku Rozmari DiKarlo, rekla je budućim kosovskim diplomatama, ali i njihovim kolegama iz Albanije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Bugarske i Mađarske, koji takođe učestvuju u ovom programu, da će "SAD nastaviti da podržavaju kosovsku diplomatiju i evroatlantsku integraciju celog Zapadnog Balkana", saopštilo je kosovsko ministarstvo spoljnih poslova.

Podršku ovom programu je dao i ambasador Ujedinjenih nacija iz Ženeve, Wolfgang Petrič koji je naglasio da će organizacija sličnih aktivnosti uticati na regionalnu i dobrosusedsku saradnju.
 
Vulf Lapins, iz fondacije “Friedrich Ebert”, koja je ujedno suorganizator škole sa kosovskim ministarstvom spoljnih poslova, rekao je da ovi događaji "igraju veoma važnu ulogu za mlade diplomate koji dobijaju dragoceno iskustvo od strane poznatih svetskih diplomata te utiču u poboljšanju regionalne interakcije".

U ime kosovskog ministra spoljnih poslova. Hašima Tačija, generalni sekretar ovog ministarstva, Krešnik Gaši, poželeo je dobrodošlicu mladim diplomatama iz Albanije, Crne Gore, Hrvatske, Turske, Mađarske i Makedonije, naglasivši da Kosovo "ostaje privrženo vrednostima mira, i tolerancije, iako se suočava sa brojnim izazovima". 

"Gaši je istakao odlične odnose između Kosova i većine susednih zemalja, te da je država posvećena otvaranju nove stranice odnosa sa Srbijom kroz dijalog u Briselu uz posredstvo Evropske unije", navodi kosovsko ministarstvo spoljnih poslova.

S druge strane, direktor Diplomatske akademije Skender Durmiši je rekao da “ovaj seminar doprinosi jačanju regionalne saradnje na Balkanu kao mogućnost za izgradnju mostova kolegijalnosti i prijateljstva između mladih diplomata – učesnicima ovog seminara”.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.