Meštanin Jarinja: Ovo je naša zemlja i mi želimo da upravljamo njom

„Poneo sam čašu vode iz moje kuće samo da bacim za njima, da se više nikad ne vrate. Jarinje je Srbija, kao i što je celo Kosovo Srbija. To nikada nećemo da damo. Ko misli da može da nam uzme to, mora mnogo krvi da ima. To je naša zemlja i mi želimo da upravljamo njom. Ja sam ovde rođen, hoću ovde i da se upokojim“, kazao je Dragiša Premović, nastavnik u penziji i starosedelac Jarinja u iščekivanju da specijalne kosovske jedinice posle 13 dana napuste Jarinje. 

Magistralni putevi kod Jarinja i Brnjaka posle 13 dana blokade, ponovo su prohodni.

Sat i po pre isteka roka u 16 časova koji je predviđen dogovorom u Briselu, sa Jarinja su otišle kosovske specijalne jedinice uz prethodno uklanjanje teške mehanizacije koju su Srbi postavili.

Nešto više od sat vremena nakon Jarinja, kosovske specijalne jedinice napustile su i Brnjak.

A nakon njih, i Srbi su počeli da se razilaze.

Ostaju pripadnici KFOR-a i nalaziće se oko dva km od Jarinja i Brnjaka. Prema dogovoru tu ostaju oko dve nedelje.

Na Jarinju je prethodno uklonjen kamion na kojem se proteklih 13 dana nalazila cerada sa natpisom „Dobrodošli u Zajednicu srpskih opština“, kao i šatori u kojima su boravili Srbi. Na Brnjaku je povlačenje usledilo nakon što su se prethodno pomerili srpski kamioni.

Današnja dešavanja na Jarinju i Brnjaku pogledajte u: Jarinje i Brnjak napustile specijalne kosovske jedinice, Srbi se polako razilaze, KFOR ostaje

O krizi na Severu Kosova, kao i svim dešavanjima i reakcijama koje su je pratile čitajte na našoj tematskoj stranici: Tablice 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.