Meštani sela Grace: U selu se vrlo teško živi

Grace
Foto: RTK2

U mešovitom selu Grace nadomak Babinog Mosta, koje pripada opštini Vučitrn, živi 10-ak srpskih porodica. Stanovnici ovog sela uglavnom se bave poljoprivredom. U selu postoji osnovna škola i Dom zdravlja gde lekar dolazi samo dva puta nedeljno.  

Život stanovnika Graca se ne razlikuje mnogo od života Srba u drugim mestima na Kosovu. Usled nedostatka posla, glavni izvor prihoda je od bavljenja poljoprivredom.

“U selu se vrlo teško živi, slobodno mogu da kažem katastrofalno. Ovi koji ovde žive nemaju neka primanja a i ta primanja koja imaju su uglavnom iz Srbije, znači ovde na Kosovu skoro da ništa nemamo. Ko može da radi poljoprivredu, ali mašine i priključne mašine su dotrajale, a i mi sami smo dotrajali 20 i nešto godina na ovaj način”, ističe Miodrag Arsić.

“Nikako se ne živi, katastrofa. Živimo od poljoprivrede, i to sve što držim držim pod ključem jer se mnogo krade. Ovde u ovoj pomoćnoj zgradi držim jednu kravu kako bi prehranio porodicu. Nenormalno se krade, kao da ne postoji zakon i nema ko da te zaštiti. Deca su mi nezapošljena, došli ovde da rade u školu sa svih strana. Sin mi jedan otišao, odselio se”, kaže Srećko Dimić.

Ono što selu najviše nedostaje su mladi.

“Postoji osnovna škola sa mnogo više nastavnika i kadra u prosveti nego učenika. Konkretno 10-ak učenika a nastavnika možda 15 i više. Tako da je to šteta za nas a i šteta i za Srbiju. Najgore je što 90 odsto nastavnika živi u Srbiji, dolaze ovde ponedeljkom a vraćaju se petkom posle časova”, zaključuje Miodrag Arsić.

Dvadeset i nešto godina stanovnici Graca čekaju i nadaju se boljim danima. A po rečima meštana najviše veruju u nadležne institucije koje, kako kažu, kao da su na njih zaboravile.

RTK2Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.