Meštani Gojbulje svakodnevno izloženi incidentima

Gojbulja
FOTO: RTK2

Bespravna seča suma, česte krađe i uzurpacija imovine u selu Gojbulja nadomak Vučitrna, doveli su u pitanje opstanak Srba u ovom selu. Poslednji incident dogodio se pre nekoliko dana kada je po sedmi put opljačkana crkva Svete Petke.

Iako je Gojbulja selo koje obiluje prirodnim lepotama, život u njemu kao da je zamro. Puste ulice i napuštene kuće govore više od hiljadu reči. Ovde se domaćinstva ne obnavljaju već dve decenije, živi se, kažu meštani, od danas za sutra. Incidenti kao što su uzurpacija, obijanje i pljačkanje, meštanima ovog sela su dobro poznati. Svetinja u ovom selu je pre neki dan ponovo oskrnavljena, a meštani se pitaju da li će incidenti ikada prestati.

’’To je stvarno zabrinjavajuće, mi to shvatamo kao jednu poruku ’’Nema vam mesta ovde’’, ili ’’Još dokle ćete’’. Poslednjih godina određeni broj ljudi je prodao svoje kuće i otišao, tako da mislim da nekom ne odgovara što smo ovde i hoće da izvrši dodatni pritisak, da i oni koji su odlučni da ovde ostanu, da ih pokolebaju i nateraju na odlazak’’, istakao je predsednik sela Bratislav Kostić.

Određeni broj meštana zatičemo u njivama koje su u blizini sela. Kažu da ostalu zemlju ne obrađuju jer je uzurpirana, a šume posečene.

’’Sama ne smem da dođem ovde, kada vidim da komšija dođe onda i ja. Imamo gore voćnjake, katastrofu su nam napravili, prošle godine uspela sam nešto da uberem dok mi je sin bio ovde. Namerno nam polome drveće, puste krave u naše bašte i naprave nam užas. Ali moramo od nečega da živimo, šta ćemo. Zauzmu kuću, stave zastavu i ne sme niko da uđe. Imam šumu šest hektara, od toga nemam ništa, sve posečeno. Ovde u selu je katastrofa, zauzeli su sve srpsko’’, rekla je Ljubinka Đorđević.

’’Albanac je zauzeo naša imanja, prijavljivali smo policiji ali ništa od toga. I šume su nam posekli, ne možemo im ništa’’, potvrđuje Aleksandar Perić iz Gojbulje.

Težak je život u Gojbulji, poručuju meštani, mlađih generacija je malo i već godinama za njih ovde posla nema. Otišli su u potrazi za boljim životom, neki u Mitrovicu, a drugi su rešili da bolje uslove života potraže u inostranstvu. U selu su ostali mahom stariji koji žive od penzije i socijalne pomoći.

’’Dece nema, ove godine u prvi razred neće da pođe ni jedno dete. Ima ih manje od deset u osnovnoj školi, kako će dalje da bude videćemo. Što se zdravstene zaštite tiče, lekar dolazi dva puta nedeljno, načuo sam da lekar više ne piše recepte, sada se radi elektronskim putem. Ovde interneta nema, kompjutera nema, tako da, kako će se to sprovoditi, ja ne znam. A po lekove zna se, u Rašku nam je najbliže ili u privatnu apoteku za novac’’, kaže predsednik sela.

Brojni problemi naterali su mnoge na prodaju imanja, ostali su samo najuporniji koji žele da sačuvaju svoje. Dokle će tako biti, ostaje da se vidi.

RTK2

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.