Merkelova nezadovoljna destrukcijom Prištine

Premijer Albanije Edi Rama je danas nenajavljeno boravio u kratkoj poseti Prištini, gde se sastao sa premijerom Kosova, Isom Mustafoma, sa kojim je razgovarao o zajedničkim projektima i situaciji u regionu.

Prema saznanjima portala "Ekspres", Rama je nenajavljeno posetio Prištinu gde je kosovskim zvaničnima preneo poruke nemačke kancelarke, Angele Merkel, koja je "nezadovoljna zbog nenapredovanja dijaloga Priština – Beograd". 

KoSSev > Kancelarija kosovskog premijera: Mustafa i Rama o zajedničkim projektima i proširivanju saradnje Kosova i Albanije

Kako je saopšteno iz Kancelarije kosovskog premijera, Rama i Mustafa su razgovarali o "saradnji između dve zemlje, koordinaciji i saradnji dva projekta uoči Bečkog samita i dešavanjima u regionu."

Mustafa je, takođe, informisao Ramu o "napretku koji je postignut na Kosovu u svim oblastima, sa posebnim naglaskom na reforme i prioritete Vlade," naglasivši "posvećenost Vlade da proširi saradnju i strateško partnerstvo sa Albanijom."

Sa druge strane, premijer Albanije je pohvalio napredak koji je postignut na Kosovu i "izrazio podršku Republike Albanije u procesima na Kosovu, naglašavajući posvećenost albanske vlade za dalje širenje saradnje sa Kosovom."

Taj portal navodi, pozivajući se na izvore iz Vlade Albanije, da je nemačka kancelarka vrlo nezadovoljna, kako je rečeno, destrukcijom kosovske strane u dijalogu Beograda i Prištine.

Kamen spoticanja u dijalogu Beograda i Priština u Briselu je formiranje Zajednice srpskih opština na severu, za koje kosovska strana insistira da one nemaju izvršne nadležnosti. 

Tim povodom, kako saznaje portal, a da bi izvršio pritisak na kosovsku stranu, na Kosovu je i još jedan visoki zvaničnik, nemački ambasador Volfgang Išinger.

Rama je, kako je objavio portal "Indeksonline", uoči samita u Beču razgovarao i o zajedničkim projektima Kosova i Albanije, i o situaciji u regionu.

Sastanku su prisustvali i ministri spoljnih poslova, Hašim Tači i Ditmir Bušati.

Tanjug

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.