Kosovo podnelo zahtev za učlanjenje u UNESCO

Kosovo je danas podnelo zahtev za učlanjenje u Organizaciju Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu i očekujemo da ćemo u novembru ući u ovu organizaciju – poručio je danas na svom Fejsbuk profilu kosovski ministar spoljnih poslova, Hašim Tači. Da će Kosovo podneti prijavu za članstvo u ovu organizaciju UN-a najavljeno je početkom juna, a Kosovo je tokom ove i prošle godine aktivno lobiralo za učlanjenje. Podsetimo, srpski manastiri na Kosovu su na UNESCO-ovoj listi svetske kulturne baštine zavedeni pod nazivom "Srednjevekovni spomenici na Kosovu (Srbija)", a diplomatski rat oko toga kako će srpski manastiri biti predstavljeni na ovoj listi je vođen između Srbije i Kosova još od 2009. godine.

Mustafa o zahtevu Kosova za članstvo u UNESCO: Kosovo će snažno biti podržano u ovom procesu

Povodom podnošenja prijave Kosova za članstvo u UNESCO, u međuvremenu se oglasio i kosovski premijer, Isa Mustafa.

"Danas sam obavešten od strane Ministarstva spoljnih poslova Kosova da je podnet zahtev za članstvo u UNESCO. Čestitam ministru spoljnih poslova, ministru prosvete, nauke i tehnologije i ministru kulture, omladine i sporta za veliki rad i posvećenost.

Na sastancima sa evropskim i svetskim liderima sam dobio obećanje da će Kosovo biti snažno podržano u ovom procesu. Zalažemo se, takođe, da ispunimo svoje obaveze prema međunarodnoj zajednici. Ovo je važan diplomatski razvoj za Kosovo," napisao je Mustafa na svom zvaničnom Fejsbuk profilu. 

"Upravo smo podneli zahtev za članstvo u UNESCO – Organizaciju Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu. Taj potez usledio je nakon konsultacija sa partnerima i posle 130 sastanaka sa delegacijama UNESCO-a koje smo imali samo u ovoj godini. Ovaj korak snažno širi našu globalnu interakciju. Očekujemo da ćemo u novembru da uđemo u ovu veoma važnu organizaciju," napisao je Tači.

Kosovo je, međutim, od prošle godine uporno i strpljivo lobiralo za svoje učlanjenje u UNESCO – učešćem zamenika kosovskog ministra spoljnih poslova, Petrita Seljimija, kao jednog od osnivača "InterfaithKosovo" (inicijative za promovisanje međuverskog dijaloga kao sredstva javne diplomatije) – na konferenciji UNESCO-a početkom jula prošle godine, čime je Kosovo po prvi put predstavljeno na jednoj konferenciji održanoj u UNESCO, Tačijevim lobiranjem u Luksemburgu, ali i njegovim i Seljimijevim sastancima sa ambasadorima zemalja članica UNESCO-a.

Kosovo već pokušalo srpske manastire da proglasi kosovskim; Jeremić: Srbija meta sistemske kampanje krađe identiteta

Da li će se Kosovo učlaniti u UNESCO, zavisiće od glasova ambasadora zemalja članica ove organizacije, ali neke od delegacija su pokušale da "pomognu" Kosovu, zahtevajući da se srpski spomenici na KiM-u proglase kosovskim, kada je i vođen  diplomatski rat oko toga kako će se predstaviti srpsko nasleđe u UNESCO-u.

Još 2009. godine francuska delegacija u UNESCO-u predložila je da se spomenici na Kosovu i Metohiji proglase za kosovske. Srpska delegacija je uspela da odloži glasanje, a 2011. godine Srbija je postala i članica Komiteta UNESCO-a, te je tako dodatno ojačana pozicija Srbije u ovoj organizaciji Ujedinjenih nacija.

Pročitajte još: 

Kosovski mamac za UNESCO

Kosovo uskoro podnosi zahtev za članstvo u UNESCO: Tači i Seljimi lobiraju za "uspešno okončanje" u novembru

Kosovo po prvi put na konferenciji UNESCO-a

Tači u Luksemburgu lobira za SSP i prijem u SE i UNESCO

Borba se nastavila i nakon 2009. godine, a posebno glasan u tome da srpski manastiri ne smeju postati kosovski bio je tadašnji ministar spoljnih poslova Srbije, Vuk Jeremić.

On je na sednicama izvršnog odbora UNESCO-a i generalne konferencije često govorio o Kosovu i Metohiji i važnosti da srpsko nasleđe ostane srpsko, a ne postane kosovsko.

Tako je na generalnoj konferenciji UNESCO-a 2011. i naglasio da pomirenje nije moguće uz negiranje i isključivanje nečijeg identiteta, kritikujući one koji su pokušali da pomognu kosovskim zvaničnicima da srpske svetinje proglase kosovskim.

"Želeo bih da pozdravim strogo neutralan status UNESCO-a u radu na Kosovu. Takođe bismo želeli da se zahvalimo raznim zemljama, donatorima za njihovu pomoć u očuvanju i obnovi srpskog nasleđa pod veoma komplikovanim okolnostima. U post-konfliktnim sredinama, poštovanje svačijeg identiteta je preduslov za pomirenje, baš kao što isključivanje, ili negiranje određenog identiteta to čini nemogućim.

Na žalost, neki pogrešno veruju da će takav pristup pomoći da se potvrde njihovi politički izbori. Ali, jedini rezultat je bio da Srbija postane meta sistemske kampanje krađe identiteta.

Ne sme da se dozvoli da se ova parodija održi. Svako zna da se Srbi i Albanci ne slažu o konačnom statusu Kosova. Ali, želim da budem veoma jasan – UNESCO nije forum za emitovanje političkih nesuglasica – direktno, ili preko punomoćnika.
U ovoj organizaciji mi bismo trebali da štitimo i negujemo kulturne identitete, a ne da budemo saučesnici u ispolitizovanim pokušajima da stvorimo nove.

Svetinje Srpske pravoslavne crkve ne mogu pripadati takozvanoj 'Republici Kosovo'. Naša veza sa tim svetim mestima je neupitna i neraskidiva. Kao nedeljiva celina, oni čine samu suštinu našeg identiteta, i predstavljaju dušu naše nacije i naše vere," poručivao je tada Jeremić. 

Listu spomenika pod zaštitom UNESCO-a na Kosovu i Metohiji možete pogledati OVDE. Ovu listu čine srpski srednjevekovni manastiri, koji su istovremeno na listi "svetskog nasleđa u opasnosti". Među manastirima se nalazi i fotografija jedne džamije, o kojoj, međutim, nema opisa – niti imena, niti mesta u kojem se nalazi džamija, ali nema ni imena autora koji je postavio ovu fotografiju. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.