Merkel telefonom sa Tačijem: Čestitala mu na "konstruktivnoj ulozi" Kosova u dijalogu sa BG

"Kancelarka Merkel čestitala je predsedniku Tačiju na konstruktivnoj ulozi Kosova u procesu dijaloga sa Srbijom, u vezi sa ratifikacijom sporazuma o obeležavanju granične linije sa Crnom Gorom, kao i zbog funkcionalizovanja Upravljačkog tima koji je nadležan za sastavljanje nacrta Statuta Zajednice opština sa srpskom većinom". Ovako su iz kancelarije kosovskog predsednika, Hašima Tačija, saopštili ključne detalje njegovog današnjeg telefonskog razgovora sa nemačkom kancelarkom.

U saopštenju se dodaje da je glavna tema razgovora bila:

Zbog hapšenja Marka Đurića u Mitrovičkom dvoru, 26. marta, koje su sprovele specijalne jedinice Kosovske policije, u odnosima između zvaničnog Beograda i Prištine došlo je do novog skoka tenzija.

Predstavnici Srpske liste potom su najavili samostalno formiranje ZSO, koje bi, prema najavama, trebalo da se dogodi za tri dana – uoči pete godišnjice od potpisivanja Prvog briselskog sporazuma. 

Priština je potom saopštila i da je "reaktivirala" mehanizme za formiranje ZSO, navevši da samostalno formiranje ove Zajednice i ono koje nije u skladu sa zakonima Kosova – neće biti legitimno. 

A u međuvremenu je zabeležena i izjava kosovskog predsednika, Hašima Tačija, da će "na pretnje iz Srbije odgovoriti puškama", na šta je reagovao predsednik Srbije, ali uz poruke mira. 

"Jačanje bilateralnih odnosa između dve države i neophodnost nastavka dijaloga za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije."

Tači je, sa druge strane, istakao da:

"Kosovo ostaje posvećeno sprovođenju svih do sada postignutih sporazuma, kao i u postizanju konačnog, pravno obavezujućeg sporazuma između Kosova i Srbije."

Na kraju i poruka zahvalnosti kancelarki Merkel na "podršci koju je Nemačka pružala Kosovu u svim periodima".

Pre samo četiri dana sa nemačkom kancelarkom tet-a-tet razgovarao je srpski predsednik, Aleksandar Vučić, u Berlinu, i to upravo o Kosovu. 

"Reći ću i da mi je rekla – između mene i Vas postoji poverenje, a ja sam rekao da je moje poverenje u nju neograničeno"; "Čak mi je u jednom trenutku rekla 'možeš da me pozoveš kad hoćeš', ako bude bilo kakvih problema, da je pozovem da smirimo situaciju" – bile su poruke nemačke kancelarke upućene srpskom predsedniku, preneo je javnosti sam Vučić. Detaljnije u posebnoj vesti: 

Vučić: Za trajno rešenje pitanja Kosova potrebna saglasnost velikih sila. Neće biti lakoPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.