Mera ograničenja kretanja u opštinama na Severu na snazi do daljnjeg

Kosovska Mitrovica, dan posle novih mera/30. 06.
FOTO: KoSSev

Mera o ograničenom kretanju od 21:00 do 05:00 u opštinama na Severu Kosova ostaje na snazi do daljnjeg, odlučeno je na večerašnjoj elektronskoj sednici kosovske vlade.

Kosovska vlada uvela je večeras veći set novih mera u borbi protiv pandemije koronavirusa i ujedno odlučila da zadrži do daljnjeg na snazi mere definisane odlukom od 8. juna, a koje se odnose na Sever Kosova.

Ovom odlukom je zabranjeno kretanje fizičkim licima van domova u perodu od 21:00 do 05:00 u opštinama Severna Mitrovica, Zubin Potok, Leposavić i Zvečan, dok je za osobe kod kojih je potvrđena infekcija ili se sumnja da su inficirane koronavirusom odlučeno da ne mogu da izlaze iz kuće u periodu od 14 dana.

Iako su prištinski mediji u prethodnim danima najavljivali da će kosovska vlada uvesti obaveznu sedmodnevnu samoizolaciju za građane Kosova koji se vraćaju iz regiona, ova mera se, međutim, nije našla na listi onih koje su večeras uvedene. Sa druge strane, jeste mera kojom se propisuje da je za ulazak na Kosovo građana iz zemalja u regionu neophodan negativan PCR test.

Među novim merama su, između ostalog, zabrana javnih okupljanja više od pet lica, zabrana prisustvovanja verskim obredima, odražavanje porodičnih proslava, kao i zabrana kretanja građana u periodu od 22:30 do 05:00 u 13 opština na Kosovu. Zabranjene su rekreativne, kulturne i sportske aktivnosti i ograničeno kretanje osoba starijih od 65 godina i hroničnih bolesnika u prepodnevnom i popodnevnom terminu. Više o tome u posebnoj vesti: Kosovska vlada uvela nove mere: Obavezan PCR test za putnike iz zemalja regiona

 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.