Memorandum o saradnji srpskih i albanskih novinara na Kosovu

Predstavnici Udruženja profesionalnih novinara Kosova i Udruženja novinara Srbije na Kosovu najavili su potpisivanje memoranduma o saradnji između ova dva novinarska udruženja. U Prištini je juče održan prvi zajednički sastanak srpskih i albanskih novinarskih udruženja na Kosovu, a povodom 3. maja – svetskog Dana slobode medija. Učesnici okruglog stola usaglasili su se da su poslednji izveštaji "Freedom House" i UNDP o kršenju slobode medija na Kosovu zabrinjavajući. Iznet je podatak da je Kosovo na 97. mestu po slobodi medija – u rangu sa Albanijom, Indonezijom, Malavijem i Panamom. 

Na okruglom stolu, po pokroviteljstvom UNDP-a, donet je niz zajedničkih zaključaka, od kojih je prvi da će se potpisati memorandum o saradnji između Udruženja profesionalnih novinara Kosova i Društva novinara Kosova i Metohije (DNKiM) – ogranak Udruženja novinara Srbije na Kosovu.

U memorandum će, kako je saopštio UNS nakon sastanka, biti definisana polja i konkretne aktivnosti kako bi se razvila saradnja u "zajedničkoj misiji redovnog, blagovoremenog, objektivnog i istinitog informisanja" građana o najvažnijim pitanjima i problemima novinara i javnosti.

Jedan od zaključaka je i da se uputi zahtev institucijama zaduženim za vladavinu prava (kosovskim i međunarodnim), da jednom mesečno informišu ova udruženja, a samim tim i javnost, gde se i dokle stiglo sa istragama o ubijenim i nestalim novinarima, kao i o napadačima na novinare.

Dogovoreno je i da se pokrene inicijativa da novinari dobiju poseban status, kao jedan od načina da se reši problem učestalih napada na njih, budući da ne postoji, po njihovoj oceni, viši nivo krivično-pravne zaštite, kao što imaju druga lica koja se bave profesijama od javnog značaja. 

Novinari smatraju i da treba rešiti status radnika bivših javnih preduzeca – novinskih listova “Rilindja”, “Jedinstvo” i “Tan”.

Predsednik Udruženja profesionalnih novinara Kosova, Zekirja Šabani, smatra da su problemi svih novinara na Kosovu zajednički i da je preko potrebno tražiti načine kako bi se stanje u medijima i položaj profesije na Kosovu poboljšao. A predsednik Udruženja novinara Srbije na Kosovu, Budimir Ničić, ukazao je na nedovoljnu saradnju između srpskih i albanskih medija. On je takođe naveo i neke opšte probleme medijskih kuća koje izveštavaju na srpskom jeziku, kao što je loša finansijska situacija. Ukazao je na potrebu formiranja nezavisne televizije na srpskom jeziku koja bi signalom pokrivala celu teritoriju Kosova pošto, kako je rekao, kanal RTK 2 nije ono što srpskoj zajednici pripada po Ustavu Kosova i prema Ahtisarijevom planu:

“Za svaku slobodu, pa i ovu našu – medijsku, moramo da se sami izborimo, svojim radom, upornošću. Ključna stvar u našem novinarskom radu treba da bude naša profesionalnost, a mislim da nam nedostaje malo hrabrosti, ali i solidarnosti”, rekao je Ničić.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.