Memorandum o saradnji između srpskih privrednika i PKK

Izvor: (tekst na srpskom originalno preuzet) RTK 2

Udruženje privrednika iz srpske zajednice-Centar poslodavačkih inicijativa (CPI) i Privredna komora Kosova (PKK), potpisali su memorandum o saradnji sa ciljem uključivanja poslodavaca sa severa u kosovsko tržište.

Potpisivanje memoranduma o saradnji je prvi korak u prevazilaženju političkih i etničkih podela, i ostvarivanju ekonomskog razvoja, poručio je predsednik PKK-a, Safet Grdžaliju.

"Poslovna zajednica Kosova preko ovog memoranduma šalje signal severu da postoji spremnost i odlučnost za saradnju na ekonomskom planu. Nakon političkih sporazuma, danas je na redu popravljanje ekonomskih odnosa sa severom i ostalim delovima Kosova. Zato, posle potpisivanja ovog memoranduma mogu da kažem preduzećima sa severa da im želimo dobrodošlicu u našu zajednicu i da se nadam da će naši biznisi tamo imati dobar doček," rekao je Grdžaliju.

CPI teži unapređenju i zaštiti poslovnih interesa svojih članova. Zato su potpisali memorandum koji otvara vrata poslovnoj saradnji i boljem informisanju o tržištu Kosova za preko stotinu poslodavaca iz srpske zajednice, prvenstveno sa severa, ali i sa centralnog Kosova, koji su njihovi članovi.

"Namera nam je da učestvujemo u donošenju zakonskih akata koji nikako neće biti na štetu poslodavaca. Preuzećemo odgovornost u oblasti edukacije o poreskim i carinskim propisima. Raspolagaćemo sa informacijama o slobodnim trgovinskim zonama kod nas i u region," rekla je Katarina Adžančić iz CPI.

Prioritet Vlade Kosova je borba protiv sive ekonomije, a upravo tome može doprineti ovaj memorandum, koji predstavlja pozitivno iznenađenje i jedini put za napredak i integraciju, smatra ministar ekonomskog razvoja Kosova, Fadilj Ismailji.

“Potrebno je sastati se danju ispred kamera, a ne kriti se noću po kafićima punim dima i zatim izaći, jedni na jednu, drugi na dugu stranu, a zatim prodavati patriotizam, koristiti puteve koji vode preko brda i dolina i prenositi robu na magarcima. Tako se obogaćuju samo pojedini, a gubi i srpska i albanska zajednica. Cilj je uključivanje u regularne tokove i plaćanje poreze, da bi od toga i obični građani imali koristi, rekao je Ismailji.

Ministar je predložio da sledeći sastanak bude održan u severnoj Mitrovici i zamolio da bude pozvan. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.