Mehaj u Turskoj zatražio priznanje Kosova od Ukrajine, Gruzije i Azerbejdžana

Armend Mehaj Turska
FOTO: Armend Mehaj Turska/FB profil

Kosovski ministar odbrane, Armend Mehaj, boravi danas u Turskoj gde je, na poziv ove države, prisustvovao radnom ručku zajedno sa ministrima odbrane Ukrajine, Gruzije, Azerbejdžana i Libije.

Sastanku je prisustvao na poziv ministra nacionalne odbrane Turske, Hulusij Akara, a koji ih je dočekao zajedno sa načelnikom generalštaba Oružanih snaga Turske, generalom Jasarom (Yasarom) Gulerom.

Mehaj je kasno sinoć u objavi na Fejsbuku poručio da se na ovom sastanku razgovaralo o globalnoj i regionalnoj bezbednosnoj situaciji, pretnjama koje utiču na region, kao i mehanizmima za održavanje mira, bezbednosti i celokupne stabilnosti.

Kosovski ministar odbrane ujedno je na ovom sastanku uputio zahteve ministrima Ukrajine, Gruzije i Azerbejdžana – da utiču na svoje vlade da što pre priznaju nezavisnost Kosova.

„Zamolio sam ministre Ukrajine, Gruzije i Azerbejdžana, da na osnovu svojih ovlašćenja izvrše neophodan uticaj na vlade i političke organe i one koji odlučuju u njihovim zemljama s ciljem priznanja Republike Kosovo što je pre moguće i uspostavljanja međudržavnih odnosa u svim oblastima“, poručio je ovaj ministar na sastanku održanom u Turskoj, u organizaciji ove države.

Sastanak kosovskog ministra odbrane sa zvaničnicima zemalja koje nisu priznale Kosovo, održan je nešto manje od mesec dana nakon što je predsednik Turske, Redžep Tajip Erdogan (Recep Tayyip Erdogan) kazao da će raditi na povećanju broja država koje priznaju Kosovo.

„Trudimo se da uspostavimo kontakte na visokom nivou sa različitim zemljama, koje predvodi Azerbejdžan. Nastavićemo sa ovim. Sličan posao radimo svuda gde ima žrtava i ugnjetavanja. Za Kosovo želimo da povećamo broj priznanja, koji je trenutno 114, čak i više“, rekao je Erdogan 20. jula, a preneli prištinski mediji.

Turski predsednik je tada najavio da će o priznanjima Kosova razgovarati sa američkim predesednikom na Generalnoj skupštini UN-a.

„Radimo zajedno na priznanju Kosova. Predložiću im ovo“, naznačio je Erdogan.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.