Mehaj: SAD razmatraju predlog za uspostavljanje stalne vojne baze na Kosovu

Mehaj
FOTO: KosovaPress

Preuzeto sa KosovaPress

Nekoliko dana nakon posete Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), kosovski ministar odbrane, Armend Mehaj, saopštio je da je održao važne sastanke sa predstavnicima visokih američkih tela za donošenje odluka i politike. Armend Mehaj je naveo da je Ministarstvo odbrane SAD potvrdilo podršku Kosovu, „kao partneru i izvoru mira na globalnom nivou“.

Ovo je rekao nakon prve posete Sjedinjenim Državama. Kosovo je pružilo mogućnost za uspostavljanje stalne američke vojne baze. Ovaj predlog dao je ministar odbrane Armend Mehaj, koji je u Pentagonu održao sastanak sa podsekretarom američkog Ministarstva odbrane Kolinom Kalom.

Ministar Mehaj je izjavio da to SAD razmatraju i da nije poznato gde će se uspostaviti vojna baza.

„Izneli smo ponudu, ne samo kao ministar odbrane, već sam bio u koordinaciji sa drugim delovima vlade i predsedništvom. Ovo je naša ponuda. Ta ponuda je ispred Sjedinjenih Američkih Država, oni će pregledati ponudu i mi ćemo imati bliske razgovore… Ovde smo u koordinaciji, kada budemo imali detaljnije informacije od obe strane, obavestićemo vas“, izjavio je on.

Mehaj: Razgovaraćemo sa NATO-om o sporazumu za odlazak KBS-a na Sever

Mehaj je takođe govorio o sporazumu kojim se zabranjuje odlazak KBS-a na Sever Kosova bez dozvole NATO-a.

„Razgovarali smo o geopolitičkom pitanju Severa. Ali, kao što znate, operacije koje su se odvijale u poslednje vreme su predvođene iz Ministarstva unutrašnjih poslova, ovde je policija sprovodila operacije. Pitanje Severa je pitanje koje pripada nama kao celoj državi. U budućnosti ćemo razgovarati sa NATO-om o tome kako ćemo se toga pridržavati, ali imamo sporazum kojeg se moramo pridržavati i tu smo u koordinaciji i sa NATO-om i sa SAD-om, ali i sa našim saveznicima“, naglasio je Mehaj pred novinarima.

Posle posete Sjedinjenim Američkim Državama, Mehaj je na konferenciji za novinare rekao da je ovo prva poseta kosovskog ministra ovoj zemlji, da je primljen i da je održao sadržajne sastanke sa najvišim donosiocima odluka i političkim vlastima Amerike.

On je naglasio da je podršku Kosovu potvrdilo američko Ministarstvo odbrane.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.