Medvedev: Srbiji nudimo svu potrebnu pomoć za očuvanje suvereniteta

Rusija se zalaže za mirno rešenje kosovskog pitanja i to u sklopu Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244, poručio je danas tokom zvanične posete Srbiji premijer Rusije, Dmitrij Medvedev, govoreći u Domu Narodne skupštine.

On je pred narodnim poslanicima Republike Srbije poručio da je Rusija spremna da Srbiji pruži svu neophodnu pomoć za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

„Mi smo zainteresovani isključivo za mirno rešavanje postojećeg problema na osnovu Rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244. Želimo da situacija na Balkanu ostane stabilna i bezbedna i težimo da razvijemo saradnju sa svim balkanskim državama, jačamo poziciju suverenih država i njihovu borbu za nacionalne interese u svetskim poslovima. To nije u suprotnosti sa modelom globalizacije i otvorenog društva ali identitet i pamćenje naroda o njihovim korenima je osnov bilo koje državnosti“, poručio je Medvedev

Sličnu poruku Medvedev je poslao i juče, uoči zvanične posete Srbiji.

„Jasno je da je Balkan i dalje vrlo nestabilan region i nikada ne smemo dozvoliti ponavljanje nasilja ili pokušaja promena mapa na Balkanu ili bilo koji drugi potez koji bi izazvao humanitarnu katastrofu“, poručio je Medvedev putem svog Tviter profila.

Dmitrij Medvedev u zvaničnoj poseti Beogradu boravi povodom 75. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, a pre obraćanja narodnim poslanicima, prisustvovao je pokaznoj vežbi Vojske Republike Srbije na aerodromu u Batajnici i sastao se sa premijerkom Anom Brnabić.

Ovo je drugi put da se Medvedev obraća Domu Narodne skupštine, prethodno je za tom govornicom stajao 20. oktobra 2009.

Čestitao je građanima Srbije oslobođenje i poželeo mir i prosperitet, a narodne poslanike je obavestio da je danas Srbiji vraćen „peterburški list“ Miroslavljevog jevanđelja, najstarijeg ćiriličnog zapisa. 166. stranica ovog zapisa bila je u Arhivskom fondu Ruske federacije od 1883. godine.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.